У Маріуполі — нові випадки захворювання на холеру. З початку літа небезпечну інфекцію вже виявили в 22 осіб, із них 20 виписані з лікарні у зв’язку з одужанням. Зараз у холерному госпіталі перебувають двоє хворих та один вібріононосій. Останній підхопив вібріон, уживаючи протягом трьох днів придбані з-під поли в’ялені бички. Інші двоє пацієнтів, за попередніми даними, вживали некип’ячену воду з-під крана та не дотримувалися правил особистої гігієни. В санепідемстанції підозрюють, що ці хворі купалися у річці чи морі, де й підхопили вібріон.
Медики не беруться давати прогнози, але погодні умови — спека та висока температура води — сприяють розвитку холерного вібріона в природному середовищі. Тому в місті готуються приймати нових потенційних хворих. Госпітальна база включає інфекційний шпиталь для приймання хворих на холеру на 50 ліжок, провізорний шпиталь на 120 ліжок для тих, у кого підозрюють наявність інфекції, та ізолятор на 40 ліжок для осіб, які контактували з хворими. Для поліпшення діагностики до лабораторії особливо небезпечних інфекцій міської санепідемстанції придбане та встановлене нове обладнання.
У місті продовжує діяти заборона на купання та вилов і продаж риби з річки Кальміус і Азовського моря. Однак попередження діють не на всіх. Наприклад, під час рейду представники міліції та міської санепідемстанції виявили на пляжі біля кафе «Санта-Барбара» дорослих і дітей, які плескалися у воді. Родина з Москви, котра відпочивала з восьмирічним сином, заявила, що має право купатися в морі. Місцеві пенсіонери також висловили на адресу ревізорів низку претензій. «Уплинути на відпочивальників, у тому числі, на людей похилого віку і приїжджих, дуже важко, — визнав начальник відділу комунальної гігієни міської санепідемстанції Олександр Жоголо. — Можна лише попереджувати».