Учора у Верховній Раді відбулося відкриття Європейського центру інформаційної підтримки. Заснований Європейським Союзом інфоцентр надаватиме актуальну інформацію про Євросоюз та професійну підтримку в дослідженнях з правової тематики. Народні депутати України, працівники апарату Верховної Ради, а також державні службовці отримають доступ до професійних правових баз даних, зокрема, до значної кількості спеціалізованих видань ЄС з права. Користувачі також зможуть отримати експертну допомогу стосовно пошуку потрібної інформації, у тому числі, при пошуку законодавства Євросоюзу. Інфоцентр розміщуватиме на власній веб-сторінці важливі парламентські новини та інформацію щодо процесів і подій у ЄС стосовно України.

Відкриваючи Європейський центр інформаційної підтримки, Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що ця подія є важливим практичним етапом реалізації українським парламентом політики євроінтеграції нашої держави. Він висловив сподівання, що центр відкриє українським законодавцям, експертам, працівникам парламентських комітетів та апарату, фахівцям у галузі права нові можливості отримувати інформацію про діяльність ЄС та в доступі до законодавчої бази ЄС. Глава парламенту зазначив: з огляду на те, що Україна сьогодні працює спільно з ЄС над підготовкою документів про політичну асоціацію, зону вільної торгівлі, реалізацію плану щодо безвізового режиму, відкриються можливості для якісної адаптації українського законодавства до законодавства Євросоюзу. «Це буде широким каналом інформування народних депутатів, щоб було об’єктивне, розумне і відповідальне сприйняття ЄС, — сказав В. Литвин. — Зовнішньополітичний вектор України у європейському напрямку є консолідуючим чинником для українського життя і підтримується широким суспільним загалом».
Голова Верховної Ради також наголосив на потребі запроваджувати в українському парламенті практику законодавчої роботи, яка вже склалася у парламентах країн ЄС та Європейському парламенті.
Важливою особливістю заснування Європейського інфоцентру є і той факт, що його створено на базі інформаційно-комп’ютерної системи Верховної Ради, і це, за словами В. Литвина, з одного боку, свідчить про наші потенційні широкі можливості, а з другого, дозволить удосконалити інформаційні ресурси. Голова Верховної Ради також висловив сподівання, що з часом центр зможе сформувати пілотний проект інформаційно-аналітичної та пошукової системи «Електронний парламент», про створення якої вже давно говорять.
В. Литвин подякував за експертну підтримку давніх партнерів українського парламенту — представництва ЄС, Українсько-європейського центру з питань законодавства, Програми сприяння парламенту України. «Ми завершуємо цю сесію на дуже гарній, оптимістичній і перспективній ноті», — сказав В. Литвин.
Ініціатором створення інфоцентру став Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції. Голова комітету Борис Тарасюк подякував керівництву Верховної Ради та парламентському апарату за підтримку у створенні центру.
Заступник голови представництва ЄС в Україні Марія Юрікова підкреслила, що відносини між Україною та ЄС засновані на спільних цінностях і довготривалих традиціях. На її переконання, рух нашої держави у напрямку політичної асоціації та створення зони вільної торгівлі з ЄС суттєво поглибить відносини України з ЄС і буде позитивним кроком для громадян України. Як відомо, обидві сторони сподіваються завершити переговори до кінця 2011 року.
Інфоцентр пропонуватиме такі послуги: доступ до правових баз даних, допомогу народним депутатам України, їх помічникам-консультантам та працівникам апарату Верховної Ради у відповідь на інформаційні запити стосовно ЄС та правових досліджень; тренінги в пошуку та менеджменту інформації, новини, бюлетені та інші публікації на європейську тематику та щодо рішень ЄС.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Марія Юрікова (представництво Європейського Союзу в Україні), голова Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Борис Тарасюк, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.