Улітку на Чорноморському і Азовському узбережжях ще з радянських років існувала практика «пляжної» торгівлі вареними креветками та кукурудзою, солоною рибою, насінням та пиріжками домашнього приготування. Але якщо колись цим займалися місцеві жителі, й масштаби цього «промислу» були порівняно невеликі, то тепер ситуація змінилася. Збут відпочивальникам гарячих обідів і морських делікатесів став бізнесом, яким займаються десятки нелегальних підприємців. Вони закуповують на стихійних ринках м’ясо, у браконьєрів — креветки та рибу сумнівної якості, а 4—5 реалізаторів, найнятих на сезон без оформлення та реєстрації трудових договорів, самостійно готують «делікатеси» і продають їх.

 

Комерція набула такого розмаху, що влада змушена була активніше з нею боротися, організувавши спільні рейди ветеринарної медицини, СЕС і міліції. Реалізаторів їжі, що може бути заражена чим завгодно, притягають до адміністративної відповідальності й штрафують. Однак їхні наймачі миттєво відшукали можливість і від санкцій ухилятися, і вигідний бізнес продовжувати. «За день тільки в курортному селищі Залізний Порт на Чорному морі учасники рейдових бригад штрафували на 102—136 гривень по 5—8 порушників, які приїхали з Херсона або Голої Пристані торгувати креветками, м’ясною та рибною продукцією «від хазяїна». Спочатку це спрацьовувало: рознощики на якийсь час перестали з’являтися на пляжах, чекаючи від’їзду перевіряльників. Але через те, що рейди тривали, організатори прибережної торгівлі знайшли вихід: замість дорослих реалізаторів вони відправляють на пляжі з товаром цілі компанії підлітків 14—15 років — за винагороду до 15 відсотків від суми виторгу. І тут ми нічого вдіяти не можемо, бо не вправі штрафувати неповнолітніх», — розповідає начальник управління ветеринарної медицини Голопристанського району Херсонщини Віктор Загородній.

Теоретично існує можливість залучати воротил тіньової комерції вже не до адміністративної, а до кримінальної відповідальності за експлуатацію дитячої праці. Однак довести їхню причетність до злочину вкрай складно: адже жодних документів про наймання не складають, та й працює сьогодні один підліток, а завтра вже інший. Тут потрібні не рейди, а повноцінна міліцейська операція з негласним спостереженням, фіксацією передачі товару й грошей. А на неї у стражів порядку поки що немає сил і коштів.