10—13 липня 2011 року делегація Верховної Ради України перебувала з візитом в Ісламській Республіці Іран. До складу парламентської делегації входили заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, перший заступник голови Комітету Верховної Ради в закордонних справах Тарас Чорновіл та голова підкомітету з питань глобальної безпеки й міжнародного співробітництва Комітету в закордонних справах, керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Ісламською Республікою Іран Євген Добряк.
Під час перебування в Ірані українська делегація на чолі із заступником глави українського парламенту Миколою Томенком зустрілася з головою Меджлісу (парламенту) Ісламської Республіки Іран А. Ларіджані, міністром закордонних справ А.-А. Салехі, секретарем Вищої ради національної безпеки С. Джалілі, заступником голови Меджлісу Ш. ед-Діном Садром, керівником парламентської групи дружби «Іран—Україна» М. Санаї, в. о. міністра торгівлі, промисловості та шахт М. Газанфарі.
У ході зустрічей обговорено сучасний стан та перспективи розвитку українсько-іранських відносин. Особливу увагу було приділено активізації міжпарламентських зв’язків, двосторонній співпраці в економічній сфері, зокрема, в контексті підготовки чергового засідання Міжурядової українсько-іранської Комісії з економічного та торговельного співробітництва, а також захисту інтересів українських підприємців в Ірані. Обговорено конкретні кроки, які необхідно вжити для поглиблення гуманітарних контактів, зокрема, для розвитку відносин між навчальними закладами двох країн, удосконалення візової політики, забезпечення свободи ЗМІ та вільного доступу до Інтернету.
Прес-служба заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка.