106 народних депутатів направили Генеральному прокурору України депутатський запит, в якому висловлюють стурбованість ситуацією навколо притягнення до кримінальної відповідальності гр. Мельниченка М. І.

Редакція вважає за потрібне повністю опублікувати згаданий документ.
«Депутатський запит
Генеральному прокурору України Пшонці В. П.
01011, м. Київ, вул. Різницька, 13/15
 в порядку ст.15 Закону України «Про статус народного депутата України»
Щодо притягнення до кримінальної відповідальності гр. Мельниченка М. І. з обставин, які становлять загрозу національній безпеці України
Шановний Вікторе Павловичу!
20 квітня 2011 року Вам було надіслано депутатське звернення групи народних депутатів України щодо притягнення до кримінальної відповідальності гр. Мельниченка М. І. з обставин, які становлять загрозу національній безпеці України, а саме — про скасування постанови про закриття кримінальної справи щодо гр. Мельниченка М. І.
На жаль, Генеральна прокуратура України не прореагувала на це звернення і за підписом Генерального прокурора України надіслала формальну відповідь, яка не містить рішення по суті звернення та лише констатує факт, що 1 березня 2005 року Генеральним прокурором України Піскуном С. М. кримінальну справу щодо Мельниченка було закрито.
Цей факт є загальновідомим і саме про необґрунтованість та незаконність цього рішення Генпрокуратури України ставилося питання у зверненні народних депутатів від 20 квітня поточного року.
Генпрокуратурою також не взято до уваги, що після прийняття у березні 2005 року рішення про закриття кримінальної справи стосовно Мельниченка до Генпрокуратури України надійшли численні додаткові матеріали щодо його незаконних дій, які оприлюднені у ЗМІ та містять нові обставини, не відомі на час прийняття цього рішення, у тому числі аудіозаписи пояснень самого Мельниченка журналісту Р. Купчинському на сайті інтернет-видання «Трибуна», свідчення громадян інших країн, документи щодо фінансових розрахунків, пов’язаних з купівлею-продажем записів.
Із них вбачається, що Мельниченко діяв із особистих, у тому числі корисливих мотивів. Оприлюднення змісту розмов у ЗМІ для дискредитації державних діячів та політиків, продаж записів третім особам, передача їх іноземним установам та розголошення державних таємниць — ці нові обставини свідчать про відсутність у діях Мельниченка стану крайньої необхідності та вимагають відновлення слідства у кримінальній справі для встановлення істини та надання належної правової оцінки його діям відповідно до вимог закону.
Звертає на себе увагу те, що Генеральна прокуратура України не надає значення розголошенню державних таємниць України, яке відбулося внаслідок дій Мельниченка М. І. та становить загрозу інтересам національної безпеки держави.
Враховуючи, що фактично Генеральна прокуратура України ухилилася від розгляду звернення народних депутатів України з обставин, які становлять загрозу національній безпеці України, керуючись статтями 85, 86 Конституції України, статтею 15 Закону України «Про статус народного депутата України», просимо Вас, шановний Вікторе Павловичу, відповідно до статей 4, 5 і 6 Закону України «Про прокуратуру» провести належну перевірку обставин, зазначених у депутатському зверненні від 20 квітня 2011 року та цьому депутатському запиті.
Зокрема, перевірити законність закриття 1 березня 2005 року кримінальної справи стосовно гр. Мельниченка М. І. та інших рішень Генеральної прокуратури України щодо його кримінальної відповідальності з урахуванням вищевикладених обставин і вжити відповідних заходів прокурорського реагування у разі їх необґрунтованості та незаконності.
Про результати перевірки та прийняте рішення просимо надати відповідь у визначені Законом терміни».
***
А тим часом адвокати екс-президента Л. Кучми оприлюднили в інтернет-виданні матеріал під заголовком «Мельниченко намагається уникнути «шпигунської справи», де, зокрема, йдеться:
«...Захист Кучми вважає, що таким чином Мельниченко «намагається уникнути відповідальності за свої протиправні дії, які Леонід Кучма оцінює як шпигунство, зрада держави та розпродаж її таємниць, шантаж, наклеп та фальсифікація і які не мають права лишатися безкарними...»
«...Також адвокати заявили, що мають «беззаперечні факти того, що зроблені в кабінеті президента Кучми записи приносили Мельниченку чималий дохід і забезпечили його безбідне існування як в Україні, так і за кордоном...»