У Житомирському військовому інституті імені С. Корольова відбувся показ високотехнологічних розробок в інтересах національної безпеки та оборони — центру оперативного управління силами і засобами у кризових ситуаціях (ЦОУСЗ). Це складний апаратно-програмний комплекс, який дає змогу випереджати противника у ході ведення операцій. Він може бути задіяний не лише у збройних конфліктах, а й у ліквідації техногенних та інших катастроф, допомагати у боротьбі спецпідрозділів з тероризмом, охороні державного кордону тощо. Створено ЦОУСЗ колективом науковців Житомирського військового інституту радіоелектроніки і Національного авіаційного університету, структурним підрозділом якого є інститут, НДІ Державної прикордонної служби України, Національного університету оборони України, Національного університету «Львівська політехніка» тощо.

Начальник військового інституту доктор технічних наук професор Юрій Даник зазначив, що саме новітні розробки дозволяють забезпечувати належний рівень оборони. Нині збирати й передавати розвідувальну інформацію можуть безпілотні літальні пристрої різних конструкцій, зовсім невеликі за розмірами. Було продемонстровано обладнання, яке дає змогу нейтралізувати систему управління противника в ультракороткохвильовому діапазоні. З’ясовується, вже створено і систему, що здатна закривати доступ навіть до каналів супутникового зв’язку.
Житомир.
Перший заступник голови парламентського Комітету з питань науки і освіти Максим Луцький (на передньому плані другий ліворуч) під час презентації літальних розвідувальних апаратів.
Фото автора.