Волинським археологам пощастило: під час розкопок давньоруського поселення біля городища в  селі Шепель Луцького району натрапили на уламки двох унікальних посудин. Після детальної реставрації знахідки постали у своєму первісному вигляді. Їх одразу охрестили «горщиком-холодильником» та «горщиком-мікрохвилівкою». Заступник директора Інституту археології НАН України Денис Козак зізнався, що про таку знахідку мріяв, розпочинаючи    розкопки в урочищі Шанків Яр біля села Хрінники Демидівського району на Рівненщині (а ці дослідження тривають понад півтора десятка років).
— Знайдені предмети хоч і однотипні, але різного розміру та призначення, — пояснює старший науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Віктор Баюк. — Більша посудина, що має видовжений корпус (діаметр — 26 сантиметрів, висота — 31), призначалася для зберігання їжі, ймовірно, каші. 
Такий горщик не вельми зручно засовувати у піч, зате зручно закопати наполовину в землю. Ґрунт охолоджував страву, завдяки чому вона довше зберігалася. Менший горщик (діаметр — 10,5, висота — 11 сантиметрів) призначався для розігріву їжі в печі, і тепло у ньому могло зберігатися цілу добу.
Характерно, що обидва горщики — місцевого виробництва. Знайшли їх в одному помешканні, а виготовили — на ручному гончарному колі приблизно тисячу років тому.
Фото автора.