Учорашнє засідання Кабінету Міністрів перший віце-прем’єр Андрій Клюєв розпочав з аналізу неприємних подій — пожежі, що призвела до загибелі людей на Рівненщині, та отруєння дітей у Криму. Він повідомив, що на ліквідацію наслідків пожежі та допомогу постраждалим виділено 7 мільйонів гривень. Крім того, відповідним міністерствам та місцевим органам виконавчої влади доручено посилити контроль за додержанням правил пожежної безпеки на об’єктах соціального обслуговування населення, у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, закладах охорони здоров’я, навчальних закладах, а також у місцях проведення масових заходів. Утім, такі доручення з’являються після кожної масштабної трагедії, проте згодом про них забувають. До нової трагедії.

Так само отруєння 78 дітей та 6 дорослих у таборі відпочинку «Альбатрос» змусило урядовця ще раз нагадати про необхідність дотримання санітарних норм і правил у дитячих закладах та у місцях масового відпочинку людей. Стосовно цього конкретного випадку, то А. Клюєв повідомив, що діти та дорослі перебувають в інфекційному відділенні міської лікарні Севастополя, де отримують необхідне лікування. А поки санепідемстанція встановлює причини отруєння, перший віце-прем’єр ще раз доручив профільним міністерствам ужити додаткових заходів задля убезпечення дітей під час їх оздоровлення. Зокрема, головному державному санітарному лікарю доручено забезпечити проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення та може призвести до поширення інфекційних хвороб, а Міністерство охорони здоров’я має перевірити підприємства, що постачають харчову продукцію, і якість цієї продукції.

Оцінюючи урядово-парламентську співпрацю під час восьмої сесії Верховної Ради, перший віце-прем’єр назвав її плідною, оскільки впродовж сесії було розглянуто 156 законопроектів, поданих Кабінетом Міністрів. «Більшість законопроектів, ініційованих урядом, спрямовано на перетворення законодавчої бази за напрямами реформ Президента України. Кабінет Міністрів має чітку політичну волю для реалізації усіх необхідних змін, і можна констатувати, що реформи вже дають перші результати. Бізнес, незважаючи на першу обережну реакцію, позитивно відреагував на нову економічну політику: надходження у державний бюджет поступово збільшуються», — сказав А. Клюєв.

Ще одна «гаряча тема» — це жнива. Якщо позитивна ситуація зі збиранням зернових збережеться, то можна очікувати, що експорт зернових культур з поточного врожаю, за попередніми розрахунками, становитиме до 20 мільйонів тонн, з них пшениці — до 9 мільйонів тонн.

Під час учорашнього засідання перший віце-прем’єр проаналізував, як виконується доручення Президента про реформуванням системи платних адміністративних послуг і наведення порядку з використанням отриманих від цієї діяльності коштів.

Зокрема, за інформацією Держказначейства, за останні півроку від підприємств, небюджетних установ та організацій, які надають ці послуги, надійшло лише 2,5 мільйона гривень, а це означає, що колосальний фінансовий ресурс і надалі акумулюється поза межами держбюджету.

 При цьому А. Клюєв уточнив, що «жоден регіон, окрім Києва, жоден центральний орган виконавчої влади, жодне міністерство» не перераховують кошти на казначейські рахунки. Тож ті, хто досі не зрозумів цієї проблематики, найближчим часом мають чекати «в гості» представників МВС, СБУ та фінансової інспекції. Саме цим структурам А. Клюєв доручив провести перевірки використання коштів за надання адмінпослуг.

На початку засідання перший віце-прем’єр представив та привітав з призначенням на посаду міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв (ліворуч) і віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков.

Фото Олександра КОСМАЧА (Укрінформ).