Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (щодо оптимізації структури та напрямів державного фінансування наукової сфери).

Законопроектом, поданим Кабінетом Міністрів і прийнятим Верховною Радою у першому читанні у лютому 2009 року, пропонується внести зміни до статті 1 та 34 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» в частині вдосконалення напрямів фінансування наукової та науково-технічної сфери (запровадження грантового фінансування, збільшення обсягів програмно-цільового фінансування науки, спрямованості досліджень на отримання практичних результатів тощо).
Під час доопрацювання законопроекту від народних депутатів надійшло 15 пропозицій, які було враховано.
Зокрема, вилучено положення, які суперечать чинному законодавству і спричиняють заперечення у науковому середовищі.
Комітет зазначив, що замість нової редакції статті 34 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» пропонується внести зміни до неї в частині грантової системи фінансування наукових досліджень. Вона широко використовується у світовій практиці і практично не діє в Україні. Державний фонд фундаментальних досліджень, який прагне запровадити таку систему, стикається із значними перешкодами. По-перше, гранти, які виграють науковці, мають значні накладні витрати установ і використовуються неефективно. По-друге, вони надаються за результатами конкурсу, однак після цього необхідно проводити процедуру державної закупівлі. Це пов’язано з додатковими видатками, крім того, скорочує терміни реалізації грантів.
Урегулювання цього питання, вважають члени комітету, має принципове значення для розвитку грантової системи виконання наукових досліджень та їх спрямованості на кінцевий результат.
Вл. інф.