Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та посол Сполучених Штатів Америки Джон Теффт вручили сертифікати близько ста випускникам Програми стажування в парламенті та центральних органах виконавчої влади. Під час стажування впродовж восьми місяців учасники програми практично з усіх регіонів України працювали в парламентських комітетах, структурних підрозділах апарату Верховної Ради, а також шести міністерствах. Стажери мали можливість брати участь у розробці законів, організації комітетських слухань, засіданнях комітетів та «круглих столів», зустрічатися з провідними політиками та громадськими діячами, вітчизняними та зарубіжними експертами. Щороку близько третини випускників програми продовжують свою кар’єру в органах державної влади.
Вітаючи випускників програми стажування, Володимир Литвин сказав, що вона стала «школою молодих лідерів, які конче потрібні Україні». І наголосив, що молоді люди повинні входити у політичне та економічне життя країни, у суспільні процеси. Тож тепер головне завдання для випускників програми, пожартував В. Литвин, — стати депутатами. І вже серйозно зізнався, що особисто зацікавлений у приході до парламенту молодих політиків, бо потрібно змінювати атмосферу взаємин між владою і людьми, між державою і суспільством, особливо в такий складний період, коли необхідно завершити практичний перехід у нову систему життя і забезпечити суспільний устрій відповідною законодавчою і практичною основою.
Характеризуючи сучасне політичне та економічне життя країни, глава парламенту відзначив, що, попри 20 років незалежності, ми є заручниками процесів, які відбувалися у період застою в 80-х роках XX століття. «Так жити не можна, потрібно здійснювати реформи, — переконаний В. Литвин. — Не вистачає одного — практичної роботи. Критику треба перевести у річище творення». 
Коментуючи пенсійну реформу, В. Литвин зауважив, що це рішення було непростим. Але якщо не прийматимемо навіть такі рішення, не зможемо далі розвиватися. Тож, вважає він, враховуючи конституційну норму, що нові рішення не можуть погіршувати соціальне самопочуття людей, потрібен діалог влади із суспільством. Пенсійну реформу, зауважив В. Литвин, треба розглядати як інструмент розв’язання соціальних завдань в Україні, який дасть змогу легалізувати економіку, щоб людина не була зацікавлена у зарплаті в конверті.
Серед завдань на наступну парламентську сесію Голова Верховної Ради назвав закон про ринок землі. За його словами, нині в державі відбувається цікава, але досить дивна дискусія: власники земельних паїв готові до того, щоб діяв механізм прозорого ринку, а тих, хто взяв землю в оренду, назвавши вчорашні колгоспи сучасною термінологією, влаштовує статус-кво. 
Глава парламенту також наголосив на потребі ухвалити новий виборчий закон, бо, на його думку, від цього закону залежатиме процес оновлення влади. За його словами, важливе не те, якою буде виборча система, а щоб вона відповідала інтересам розвитку суспільства, а не потребам поточного політичного моменту і наявності розстановки політичних сил. 
Посол США Джон Теффт, вітаючи учасників програми, зізнався, що свого часу був стажером в американському парламенті і за той час пізнав та усвідомив для себе багато речей, які потім визначили його подальше життя. За словами пана Посла, уряд США уже 16-й рік надає підтримку цій програмі й надаватиме надалі. Джон Теффт наголосив, що метою стажування є те, щоб молоді люди з усіх куточків країни могли ознайомитися з роботою вищого законодавчого органу країни.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
На знімку: Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт (ліворуч).