У Криму намолотили мільйон тонн зерна 
Це, стверджують у керівних колах автономії, для півострова не межа. Якщо минулого сезону тут загалом було зібрано 1,2 мільйона тонн зерна, то, за розрахунками Голови Ради міністрів Криму Василя Джарти, до кінця жнив намолотять 1,9—2 мільйони. «Орієнтовно до 5—6 серпня ми зможемо підбити підсумки збирання», — сказав він. Підтверджує офіційні оптимістичні прогнози й середня врожайність. Вона тримається на рівні 30 ц/га, тоді як торік у цей час не перевищувала 21,5 центнера.
Раніше ситуацію зі збиранням прокоментував і міністр аграрної політики та продовольства АРК Валерій Кравець. За його даними, на полях автономії — 1296 кримських комбайнів. 720 високопродуктивних машин довелося залучити з інших регіонів. Щоправда, його прогнози на врожай не такі обнадійливі. Загалом на півострові, на думку чиновника, зберуть більш як 1,4 мільйона тонн зерна.
Хоча Валерій Кравець вважає, що в Криму деякі несумлінні виробники приховують кількість зібраного. «Мені кажуть, що вони змагаються. Ні, вони не змагаються. Вони хочуть приховати зерно для того, щоб не заплатити податки», — сказав В. Кравець на нараді з головами районних державних адміністрацій. Цю інформацію кореспондентові «Голосу України» підтвердив і заступник міністра аграрної політики та продовольства автономії Микола Полюшкін. «Факти приховування кількості зібраного зерна мають місце. Окремі сільгоспвиробники зменшують врожайність зернових, продають зерно за готівку, при цьому не показують обсяги збирання, — розповів 
М. Полюшкін. — Але я не скажу, що це масштабно робиться. Швидше за все — це окремі випадки. 
Причиною такого приховування зібраного, на думку фахівців, може бути низька закупівельна ціна на продовольчу пшеницю і ячмінь. За словами Миколи Полюшкіна, міністерство орієнтує аграріїв півострова продавати зерно нового врожаю за мінімальними цінами, встановленими державою. Так, пшеницю 3-го класу рекомендовано продавати за 1683 гривні за тонну, ячмінь фуражний 3-го класу — за 1670 гривень. За його даними, на біржі ціни коливаються за тонну ячменя від 1450 до 1500 гривень, за тонну пшениці — від 1350 до 1800 гривень. 
До слова, є інформація про те, що цього року Аграрний фонд України планує закупити в Криму 100 тисяч тонн зернових. Для автономії поставлено також завдання сформувати регіональний фонд — 70 тисяч тонн зерна. Його зберігатимуть на сімох підприємствах та елеваторах республіки.