Про підсумки восьмої сесії Верховної Ради шостого скликання — голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяна БАХТЕЄВА:
— Головним для мене, як лікаря, політика і голови парламентського комітету, є те, що ми перейшли від слів до конкретних справ. Це — прийняття законопроектів з реформування галузі охорони здоров’я, над якими продовжує ретельно працювати наш комітет. А також зміни до основ законодавства про охорону здоров’я в Україні і законопроекту про пілотні проекти у Донецькій, Вінницькій, Дніпропетровській областях і місті Києві. Це вкрай необхідні законопроекти. Кажучи про реформування охорони здоров’я, не маючи законодавчої бази, ми не доб’ємося результатів. А результат насамперед — доступність і підвищення якості обслуговування кожного громадянина, довести рівень первинної, вторинної, третинної та екстреної медичної допомоги до доступного кожному та на належному рівні. Ці закони також передбачають ринкові відносини в оплаті праці лікарів, концентрацію медичної допомоги на третинному рівні. Ця модель є конкретизацією тієї моделі, що є в Європі та у розвинених країнах світу. Сьогодні у пілотних регіонах уже проведено величезну роботу, і там, де лікувальні установи не виконували свої функції, вони перепрофільовані. Створені хоспіси — установи для тяжкохворих, реабілітаційні центри. Близько 300 тисяч українців потребують постійного медичного спостереження — онкологічні, постінсультні хворі. Такі реабілітаційні центри у нас практично взагалі не працювали, і сьогодні їх поява сприяє розвитку медицини.
Я регулярно зустрічаюся зі своїми колегами у регіонах, і вони також уважають, що за 20 років незалежної України ухвалення цих законопроектів і програми, що ініційована Президентом і вже сьогодні працює, — про реформування галузі охорони здоров’я — дуже важливе. Це згодом відчує кожний українець на собі.
Нещодавно прийняті зміни до держбюджету на 2011 рік, завдяки яким збільшені зарплати медикам, — також тільки плюс. Коли зустрічаєшся з лікарями, вони дякують за такий крок. Медики розуміють нинішню тяжку економічну ситуацію в країні, і хоча б навіть невелике підвищення зарплат, але це говорить про те, що праця медичних працівників сьогодні у центрі уваги уряду й робляться конкретні кроки.
На наступній сесії ми обов’язково повинні проаналізувати законопроекти, які стосуються якості лікарських засобів. Серед звернень до нашого комітету найбільшу кількість займають скарги про якість препаратів і цінову політику. Ми готуємо зовсім нову редакцію проекту закону про лікарські засоби, яка також відповідатиме європейським нормам і посилить контроль над введенням лікарських препаратів, за ціновою політикою, за тими препаратами, які нині продаються в аптеках, у лікарнях, через Інтернет без реєстрації, клінічних випробувань і труять наших співвітчизників. 
На наступній сесії робота нашого комітету буде присвячена якості лікарських засобів і ціновій політиці у нашій країні.