Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності спільно з проектом «Глобальні бібліотеки — Україна» («Бібліоміст»), Програмою сприяння парламенту України провів комітетські слухання на тему: «Розвиток сільських бібліотек як інформаційних і культурних центрів».

У слуханнях брали участь заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, народні депутати України Володимир Яворівський, Павло Мовчан, Ярослав Кендзьор, Михайло Косів, представники центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, регіональних бібліотек, зокрема, сільських і селищних. Досвідом реформування бібліотек поділилися фахівці з Латвії та Литви.

Метою слухань названо вироблення стратегії подальшого розвитку бібліотечної справи у сільській місцевості як важливої складової соціально-культурного розвитку сучасного села.

Проблема ця — справді актуальна. Якщо навіть Парламентська бібліотека живе не надто розкішно, що казати про село? Грошей там нема не те що на нові книжки чи на періодику, а й на зарплату працівникам. Чи не половина бібліотек користується книжками, виданими в 1960-х — 80-х роках.

Нові надходження — в середньому 20 книжок на 3000 читачів. Урядову програму поповнення бібліотечних фондів до 2005 року по сільських бібліотеках виконано лише на 4 відсотки. Кожна п’ята бібліотека потребує капремонту, не опалюються взимку 60 відсотків з них, а шість відсотків бібліотек працює без освітлення(!). За останні 20 років їх кількість скоротилася майже на 20 відсотків, всього по Україні тепер 15 тисяч сільських бібліотек, а після урядової «оптимізації» може стати ще менше.

Здається неймовірним, але, попри всі катастрофічні скорочення, читачів у бібліотеках поменшало лише на 2—3 відсотки, бо бібліотеки на селі таки справді залишаються чи не єдиними джерелом зв’язку зі світом. Чи є майбутнє в сільської бібліотеки і яким воно має бути?

На комітетських слуханнях говорили про необхідність вироблення нових механізмів та форм функціонування сучасних бібліотек як культурно-інформаційних осередків.

Нещодавно в Україні почала працювати програма «Бібліоміст» Міжнародного фонду Мілінди та Білла Гейтсів. У рамках програми компанія «Mіcrosoft» узялася передати нашим книгозбірням (не лише сільським) програмне забезпечення на суму 4,4 млн. доларів і подарувати їм понад п’ять тисяч комп’ютерів.

Свого часу наша газета писала, що до цієї програми успішно приєднуються сільські бібліотеки Луганщини. Цікавий досвід має також Барська центральна районна бібліотека на Вінниччині. Її директор Любов Кирилюк у виступі на слуханнях розповіла: тут вже реалізовано півтора десятка міжнародних проектів.

Утім, не варто покладатися лише на міжнародні фонди. Комітет ухвалив: рекомендувати Кабінетові Міністрів розробити Державну програму розвитку сільських бібліотек до 1022 року, забезпечити прийняття концепції розвитку сільських бібліотек та державної програми «Комп’ютеризація сільських бібліотек». Також рекомендовано розширити перелік платних послуг, що надаються бібліотеками, та забезпечити пільгове оподаткування бібліотек. Крім того, комітет ухвалив розробити та внести на розгляд парламенту проект постанови про мораторій на закриття сільських бібліотек І ще одна пропозиція: комітет рекомендує Державній агенції з питань науки, інформації та інновацій включити публічні бібліотеки до Національної стратегії розвитку електронного самоврядування. Це дасть змогу бібліотекам стати реальними інформаційно-культурними центрами і вони справді отримають друге дихання.