Справжні бойові дії розгорнулися на Чорноморському узбережжі через крихітного рачка. Для протидії браконьєрському промислу креветки, що на Херсонщині набув масового характеру, в Голопристанському районі області розгорнулася широкомасштабна операція за участю співробітників Генеральної прокуратури, підрозділу спецпризначення внутрішніх військ МВС України та оперативників регіонального управління Держслужби боротьби з економічною злочинністю.

Як і належить за канонами військової стратегії, операція почалася з розвідки: на прибережних островах Чорного моря з вертольота потай висадилися бойові плавці. Замаскувавшись, вони взялися відстежувати пересування човнів нелегальних добувачів рачка і засікати місця встановлення пасток на креветку. Бійці підрозділу спецпризначення відзначали, коли браконьєри ставлять і забирають снасті, фіксували номери їхніх суден і передавали інформацію на берег, де встановлювали їхніх власників. А через півтора місяці настала черга ГПУ і міліції «закидати невід»: за кілька ночей, коли чорноморська креветка пішла на нерест, охоронці порядку затримали на місці злочину понад два десятки ловців, у яких, за попередніми даними, вилучили понад півтони свіжого рачка, що відразу ж продавався скупникам.

Браконьєри виходили на лов зовсім не через те, що не було чим годувати родини — їм вистачало й на хліб із маслом, і на дороге спорядження. Не рахуючи самих снастей, воно складалося з 14 човнів і баркасів з потужними імпортними моторами, приладів супутникової навігації з електронними дисплеями — в їхній пам’яті зберігали точки встановлення снастей, щоб уночі не заблукати у відкритому морі. Крім електроніки й транспорту, була й зброя, від звичайних мисливських рушниць до АКМ. Утім, браконьєри не стріляли, а от з боку «спецназу» без цього не обійшлося. Коли один із човнів при затриманні спробував повернути в бік і зникнути, «спецназівці» відкрили попереджувальний вогонь «поперек» його курсу, і після такого «напоумлення» суденце все-таки зупинилося і прийняло на борт людей у формі.

Про те, скільки на креветці заробляли, можна судити з того, що за ніч, особливо в період нересту, її улови становили до трьохсот відер, які продавали оптом по 300—400 гривень за кожне. 

Тобто йдеться про сотні тисяч гривень, якщо не про мільйони. Операція в Голопристанському районі «увінчалася» порушенням кримінальної справи за фактами не тільки браконьєрства за участю організованої злочинної групи, а й зловживання службовим становищем. Начальник управління МВС у Херсонській області генерал-майор Валерій Литвин заявляє, що міліція клопотатиме перед судом про арешт до завершення слідства всіх посадових осіб, які надавали браконьєрам свої судна для виходу на нічний промисел, «прикривали» їх у владних структурах або безпосередньо брали участь у незаконному лові креветки.