У діях Юлії Тимошенко можуть убачати ознаки карного злочину, зокрема перевищення влади й службових повноважень, які завдали значної шкоди державі. Про це під час прес-конференції заявила глава тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин підписання газових договорів між «Нафтогазом України» й «Газпромом» щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки України Інна Богословська.

Парламентарій розповіла, що робота ТСК була розділена на два етапи, перший з яких уже завершено. Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада затвердила звіт про перші три місяці роботи комісії щодо самого факту підписання газових угод від 19 січня 2009 року. Другий етап роботи буде присвячено дослідженню ознак державної зради. Зокрема, комісія займеться пошуком доказів особистої зацікавленості екс-прем’єра в підписанні невигідних для України газових контрактів.

І. Богословська також сказала, що заяви про те, що газові угоди в січні 2009 року доводилося підписувати у вкрай тяжких умовах, не відповідають дійсності. «У нашої країни були вигідні умови для переговорів, тому що ціна на нафту на той момент була найнижчою за останні десять років. Нафта використовувалася як головний показник під час розрахунку ціни на газ», — підкреслила народний депутат. За її словами, газові сховища в Україні були заповнені повністю, і газу вистачило б до кінця квітня 2009 року. «Все світове співтовариство визнало, що газ перекрила Росія, а отже, тиску Європи не було», — зазначила глава ТСК.

Окрім того, І. Богословська розповіла, що комісія одержала відповідь від Генпрокуратури Росії, в якій нібито йдеться, що Ю. Тимошенко неодноразово давала хабара посадовим особам Міністерства оборони Росії. Парламентарій нагадала, що цю справу було закрито Генпрокуратурою Російської Федерації, але не за обставинами, що реабілітують, тому постанова про її закриття може бути скасована в будь-який момент. Обставини даної справи вивчить ТСК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.