Постійна делегація Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) завершила роботу на ХХ щорічній сесії ПА ОБСЄ у Белграді (Республіка Сербія).

Перед завершенням сесії ПА ОБСЄ ухвалила внесену Україною резолюцію «Ядерна безпека і охорона навколишнього середовища».

Проект резолюції був ініційований керівником постійної делегації Верховної Ради України, головою парламентського Комітету у закордонних справах Олегом Білорусом та ухвалений переважною більшістю голосів під час гострої дискусії з представниками країн, які виступили за повну заборону атомної енергетики.

У своєму виступі керівник української постійної делегації акцентував увагу на заходах щодо підвищення технічної і фізичної ядерної безпеки, які повинні лишатися першочерговими завданнями країн — учасниць ОБСЄ при проведенні будь-яких робіт, пов’язаних з використанням ядерної енергії. Він також зазначив, що найефективнішим напрямом у цій сфері має стати співробітництво з питань інноваційних методів використання ядерної енергії як забезпечення глобального режиму експлуатаційної безпеки, що застосовується до всіх без винятку країн.

Крім того, керівник української постійної делегації виступив у загальних дебатах під час заключного пленарного засідання.

Олег Білорус акцентував увагу парламентаріїв країн — учасниць ПА ОБСЄ на нових загрозах глобальній безпеці і завданнях, які постали перед міжнародною організацію ОБСЄ. Зокрема, він наголосив, що перед ОБСЄ, яка стала «практично глобальною», постають нові виклики і загрози ХХІ сторіччя. «Нам необхідна реформа ОБСЄ, нова система глобальної безпеки і необхідно забезпечити ефективну діяльність організації для розв’язання питання щодо ліквідації заморожених конфліктів, необхідно докласти усіх зусиль щодо розв’язання важливих на сьогодні питань», — наголосив О. Білорус. Також керівник постійної делегації Верховної Ради підкреслив, що нинішня глобальна економічна криза є найбільшою загрозою. «Вона є кризою, викликаною надспоживанням віртуальних грошей, небаченим накопиченням боргів. Маючи нециклічний характер, ця криза призводить до незворотних наслідків. Потрібні солідаризовані глобальні стратегії, які забезпечать превентивний характер співрозвитку», — сказав О. Білорус.

Також на заключному засіданні Генерального комітету з економічних питань, науки, технологій і навколишнього середовища члена української постійної делегації у ПА ОБСЄ Сергія Шевчука було обрано головою зазначеного комітету.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.