Майже півтора року протистоянь, судові засідання, численні акції протесту та купа випитих заспокійливих пігулок. 
Відстоювання книгарні «Сяйво» давно перейшло межу чиїхось особистих інтересів. Навіть кияни, які раніше не були постійними відвідувачами магазину, всіма фібрами душі ратують за його майбуття. Мовляв, це може стати прецедентом, коли міська громада переможе в боротьбі з рейдерами та обстоїть свої права. Здавалося б, зійшлися і зірки: нинішня столична влада, судячи зі зроблених заяв, усіма руками «за» книгарню, Господарський суд столиці ще в травні визнав недійсними результати аукціону з продажу цього приміщення. Але — учора державний виконавець спробував виконати ще минулорічну постанову суду та потрапити в приміщення книгарні, щоб накласти арешт на її майно. Безрезультатно! Вхідні двері не скрипнули навіть перед обличчям представника влади.
А тим часом перед замурованим «Сяйвом» знову мітинг. «Громада» вдарила по корупційному бар’єру і вщент зруйнувала останній. «Громаді» пощастило — вона бейсбольна битка в руках небайдужих киян. Перед справжніми представниками громадськості реальні корупційні бар’єри падають рідко. Після нетривалого театралізованого дійства захисники книгарні вирішили перейти до реальних дій: таки спробувати зайти в приміщення. Та встигли лише підійти до дверей і зірвати фотошпалери із зображенням книгарні. Буквально за кілька секунд ніби з-під землі виринули правоохоронці та перегородили шлях мітингувальникам. «Краще б ви так швидко на наші заяви про рейдерське захоплення приміщення рік тому реагували», — каже представник книгарні Костянтин Клімашенко. На щастя, минулося без сутичок. Але кров таки «пролилася». Один із найактивніших учасників протесту поранив руку.
За всіма цими подіями стежать, а то й беруть у них участь і працівники книгарні. Стомлені, але не зневірені, вони впевнені: у «Сяйво» таки потраплять. Та навіть думати бояться, що там побачать. Востаннє вони були в приміщенні 19 лютого 2010 року. Тоді їх силоміць звідти витіснили й навіть не дали змоги зібрати особисті речі.
— Там залишилось все: 5 комп’ютерів, кондиціонер, охоронні ворота і навіть наша гордість — акваріум, — розповідає директор «Сяйва» Алла Лазуткіна. — Всі наші особисті речі ніхто так і не повернув.
— У перші ночі після захоплення ми фіксували, що все вивозиться. Книжки, які були в нас на реалізації, зараз продаються на «Петрівці». З нашими цінниками, логотипами, але за півціни, — продовжує заступник директора Алла Решетнікова.
Про те, що відбувалося потім у книгарні, знають тільки з розповідей сусідів. Подейкують, що там щось руйнували, зносили стіни, перегородки.
— Ми сподіваємося, що виконавчі дії (спроби накласти арешт на майно) будуть вчинятися ще максимум місяць-півтора. Ми дуже сподіваємося, що до кінця року приміщення буде остаточно повернуто місту й нам, і «Сяйво» зможе відновити свою роботу. Щоправда, на це піде чимало зусиль та фінансів. Та і представники нинішньої столичної влади обіцяли допомогти з ремонтом приміщення, — каже Олег Король, один із захисників книгарні.
Нагадаємо: приміщення «Сяйва» було продано на аукціоні у вересні 2009 року. Потім його здали в оренду, а згодом — перепродали. У травні Господарський суд визнав усі ці дії неправомірними. Та це рішення не набрало чинності — справа розглядається апеляційною інстанцією.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.