У Полтаві урочисто відкрили меморіальну дошку видатному землякові — скульптору Леонідові Позену (на знімку). Ініціювала її появу обласна організація Національної спілки художників України. Виготовили дошку місцеві митці Євген Путря та Олексій Соболевський.

Леонід Позен народився у селі Оболонь на Полтавщині, де був маєток батьків, з 1876-го по 1891 рік працював у «столиці» тодішньої губернії. Меморіальну дошку встановили на старовинному будинку нинішнього кооперативного технікуму, розташованому між двома найвідомішими роботами знаменитого скульптора — пам’ятниками Івану Котляревському та Миколі Гоголю.

І це при тому, що автор не мав навіть спеціальної мистецької освіти. Після закінчення юридичного вишу він обіймав посаду товариша прокурора у Полтаві, а згодом, переїхавши до Санкт-Петербурга, став сенатором і... дійсним членом Академії мистецтв. Як скульптор- «передвижник» створював образи багатьох видатних сучасників-митців. І водночас ніколи не забував своєї малої батьківщини, її людей. Його невеликі скульптурні групи та статуетки «Кобзар», «Запорожець у розвідці», «Переселенці», «Жебрак», «Скіф» та інші закарбували живу історію українського народу.

Не забувають Леоніда Позена й земляки. Як повідомив голова обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко, кілька років тому, представляючи свої роботи у Санкт-Петербурзі, полтавські художники були вражені занедбаністю могили видатного скульптора на тамтешньому Смоленському кладовищі.

«Тож за допомогою друзів-меценатів, які представляють полтавське земляцтво у Санкт-Петербурзі, ми виготовили і поставили на могилі Леоніда Позена пам’ятник, — каже Юрій Самойленко. — А тепер подбали і про те, щоб він повернувся у Полтаву — до своїх найвідоміших творінь».

Полтава.

Фото автора.