Рясні та затяжні дощі, які майже три тижні поливали дозрілі ранні хліби Черкащини, принесли купу проблем для аграріїв.

 

— Минулого року наприкінці червня ми зібрали врожай із майже півтори тисячі гектарів ранньої групи колоскових, — поділився заступник начальника управління агропромислового розвитку Уманської райдержадміністрації Костянтин Губа. — Нинішнього, через негоду, навіть у липні не можемо на повну потужність долучитися до жнив. Чотири господарства району встигли «вихопити» перед дощами близько 400 гектарів озимого ячменю, а на минулих бездощових вихідних ще з тисячу  — оце поки що й увесь ужинок. Загалом до збирання маємо 40 тисяч гектарів ранніх зернових.

Далі Костянтин Вікторович зазначив, що, попри надмірну зволоженість ґрунту, потрібно один-два погожі дні, щоб у поле вийшли комбайни. Види на врожай непогані й, на щастя, масиви стоять здебільшого не полеглі і не ушкоджені хворобами.

Інша ситуація в Черкаському районі.

— Через екстремальну спеку, а згодом опади, котрі перевищили норму втричі, втрата частини врожаю неминуча, — вважає головний агроном ТОВ «Приват-Агро-Білозір’я» Леонід Щур. — Сьогодні полеглого стебла майже немає, однак підвищена вологість призвела до «стікання» — проростання зерна просто в колосках. До того ж пшеницю вразили хвороби. Отже, сподіватися на збіжжя другого-третього класу не доводиться. Це буде переважно фуражне зерно.

Леонід Анатолійович бідкається, що, напевно, із цьогорічного врожаю не вдасться повернути вкладені у нього кошти. Сіяли висококондиційним насінням, вчасно внесли добрива, гербіциди. Хлібні лани ще в середині червня стояли чисті, рівні. А тепер — душа болить, коли бачиш почорнілі від вологи стебла пшениці. Невтішна також картина з полями сої та цукрового буряку. Через негоду вдруге не встигли внести гербіциди, і тепер у міжряддях розкошують бур’яни...

Заступник голови Черкаської облдержадміністрації Василь Корнієнко визнає, що «небесна канцелярія» внесла-таки небажані корективи у види на врожай. За повоєнний період таких інтенсивних і тривалих дощів на території області ще не фіксували.

— Особливо потерпіли райони лівобережної Черкащини, а також Чигиринський, Черкаський, частково Канівський, Кам’янський та Корсунь-Шевченківський райони, — інформує Василь Іванович. — Червнева спека не дала повноцінно налитися зерну, а потім почалися дощі.

Із прогнозами синоптиків, котрі вже оголосили, що в області буде недобір урожаю на 10—20 відсотків, Василь Корнієнко не згоден.

— Дощі вже припинилися, і ми бачимо, що хліб є, — каже головний аграрій області. — Обмолочено понад 4 тисячі гектарів ячменю, його врожайність — близько 34 центнерів з гектара. Приступаємо до збирання озимої пшениці. Загалом сподіваємось отримати 1,3 мільйона тонн ранніх зернових.

Щодо ціни на врожай нинішнього року, то всі фахівці сільського господарства, з якими доводилося спілкуватися, висловлювали вкрай обережні прогнози. Адже поки що навіть трейдери мовчать і ніяких «прикидок» не оголошують. Єдине, що вдалося з’ясувати у власників сільгосптовариств та фермерів, — їх влаштовує «середня» ціна на зерно другого та третього класу. А це 2 тисячі гривень за тонну. Тільки за такі гроші вони готові продавати вирощений хліб, щоб не залишитися у збитках і мати дещо для подальшого розвитку.

 

Черкаська область.

Фото Василя ДАВИДЕНКА.

Леонід Щур показує  проросле зерно.