З 1 січня 2012 року спливає термін дії мораторію на купівлю-продаж земель сільгосппризначення. Тож за умови, якщо наберуть чинності закони про Державний земельний кадастр та про ринок земель, в Україні можна буде торгувати гектарами, призначеними для агровиробництва. Про те, що з нового року буде дано старт ринку земель, заявив і Президент В. Янукович. Тим часом дискусія щодо доцільності запровадження такого кроку в суспільстві триває.
Що буде з українською землею: чи продаватиметься вона з наступного року? До чого це може призвести? Покращить чи погіршить продаж землі ситуацію в сільському господарстві?
Василь Коробейко (на знімку), фермер з Маловисківського району Кіровоградщини, наголошує:
— Процес купівлі-продажу вже пішов. Просто їздять по господарствах, які мають три—п’ять тисяч гектарів землі, й уже пропонують гроші за корпоративні права. Тобто щоб їм продали ці господарства. Якщо не погоджуються фермери, вони приїжджають удруге, втретє. Вчетверте приїжджають уже з конкретними погрозами, впритул до фізичної розправи. Ось таке відбувається нині в Україні.
Приїжджають комерсанти, кажуть, що ми представники ось такої-то компанії, у нас є ізраїльський, американський, німецький капітал. Ми готові платити вам зараз за те, що ви продасте господарство, 400 доларів за гектар.
Можна здогадатися, звідки «ростуть ноги». Тому що
металургія — це металургія, сьогодні той завод є, а завтра газ — 600 доларів за тисячу кубів, і той завод — це купа металолому, а земля... І враховуючи те, що проблема з продуктами харчування на планеті існує, існувала, і з кожним роком стає дедалі гострішою, то земля, мабуть, буде другим золотом, другою нафтою, можна ще й так сказати.
Я спілкуюся зі своїми колегами, то вони мені жаліються, що йдуть такі, грубо кажучи, наїзди і пропонують таке. Поки що, знаю, — на господарства, в яких три—п’ять тисяч гектарів землі. Тисяча гектарів мало кого цікавить — те само собою прийде.
Записала Галина КВІТКА.
Фото автора.