Як керує Львовом Андрій Садовий, якщо більшість депутатських місць у міськраді належать «Свободі»?
Міський голова Львова опинився у незавидній ситуації: доля Андрія Садового залежить від однієї фракції, яка з 90 мандатів отримала 55. У місті відродилася стара однопартійна система. Ця партія вирішує все: як розвиватися Львову, куди рухатися, з ким дружити. Працювати ліберальному за поглядами керівнику удвічі складніше, бо основним опонентом виступає радикальна партія — ВО «Свобода».
Голосування в сесійній залі проходить, як ніколи, швидко і весело. Будь-яке питання, підтримане фракцією «Свободи», має підтримку депутатського корпусу міськради. Опоненти лише усміхаються, коли бачать дружно підняті руки.
Міський голова Андрій Садовий добре засвоїв основне правило виживання: без підтримки партії влади розв’язувати питання життєдіяльності великого міста майже неможливо. Залежно від політичної погоди за вікном, Андрій Іванович по черзі віддавав свої симпатії то «Нашій Україні», то БЮТ. Після перемоги Віктора Януковича міський голова Львова став себе позиціонувати як безпартійний, але при тому демонстрував готовність співпрацювати з новою партією влади. Можливо, тому на міського голову Андрія Садового висунула маргінальна Республіканська християнська партія, про яку галичани вже стали забувати.
Від несподіваного союзу всі намагалися отримати свій виграш. Андрій Іванович взяв у тимчасове користування нейтральний бренд і продемонстрував свою аполітичність нинішній владі, а лідер РХП Микола Поровський пропіарив свою партію і отримав три мандати у міській раді.
Зайнявши крісло міського голови, Андрій Садовий зрозумів, що без підтримки «Свободи» жодне питання не проведе через сесії міськради. З того приводу навіть з’явився новий львівський анекдот, що Андрій Іванович працює міським головою в секретаріаті «свободівця» Василя Павлюка. 
Радикали зі «Свободи» спочатку залякували голову  оголошенням недовіри, але згодом змирилися і відвели дуже вузький коридор для новообраного міського голови. Таким чином «Свобода» отримала підконтрольного керівника міста.
Андрій Садовий, покладаючись на попередній досвід (уже чотири роки керував містом), намагається зберегти попередню команду і свій стиль роботи. А найбільша фракція обіцяє кардинальні зміни — всієї системи управління містом. На людях — ніби активна співпраці, а в кулуарах — постійне невдоволення командою Андрія Садового.
Тим часом досвідчений бюрократ тихою сапою намагається робити свою справу і переграти радикалів. Може рішення сесії не завізувати. Може провалити на засіданні виконкому питання, в якому зацікавлена фракція «Свободи». Йде перетягування канату. Другу за важливістю в ратуші посаду секретаря міської ради обіймає заступник голови ВО «Свобода» Василь Павлюк. Зважений і поміркований політик. З його приходом у міськраді утворився ще один центр впливу.
— Як вам працюється з міським головою, якщо в ратуші ви маєте більшість? — запитуємо «свободівця».
— Навіть у сім’ї виникають суперечності, де чоловік і дружина мають різні погляди, а що говорити про владу? — каже секретар Львівської міськради. — Андрій Садовий вдруге обраний на посаду міського голови і має своє бачення, як розвивати Львів. Фракція «Свободи» найбільша в міськраді, теж по-своєму дивиться на міську господарку. Я мушу бути «мудрим ребе» і говорити: і ти правий, і ти маєш слушність, змушений наводити мости, щоб менше виникало сварок. Основне завдання місцевого самоврядування — це господарка: як має місто існувати, які дороги прокладати, як реформувати жеки, які всім оскомину набили.
Двадцять років у Львові не будували доступного житла. Я сказав і голові, і депутатам: давайте розробимо програму і почнемо працювати, бо тисячі людей стоять у чергах без надії отримати хоч якесь житло. Проблема з проблем — завод з переробки сміття. Є над чим разом працювати. Я бачу своє завдання у тому, щоб знаходити можливість об’єднати зусилля голови і депутатів.
— Жодне питання без підтримки «Свободи» міський голова не проштовхне через сесію?
— Абсолютно правильно.
— Як він почувається в такій ролі? Як англійська королева?
— Ні! Вся виконавча влада у Львові підпорядкована міському голові. Він відповідає за порядок у місті.
— Ви задоволені кадровими рішеннями міського голови?
— Ні! Тому «Свобода» пропонує створити нову структуру виконавчої влади.
— Поки що не виникало питання про зміщення Андрія Садового із посади?
— Ні! Міський голова працює в рамках чинного законодавства. Тертя виникають, але про звільнення питання не поставало.
Інтереси Андрія Садового і фракції «Свободи» у міській раді збігаються насамперед в одному: на наступних виборах у кожного буде хороше виправдання, чому вони не виконали свої обіцянки. «Свобода» буде кивати на міського голову: це не наша людина. А той — на «Свободу»: вони не дали мені працювати.
А наміри в усіх були дуже серйозними. Обіцяли провести інвентаризацію основних фондів: міських земель, приватизованих підприємств. Мали намір створити інвестиційний західноукраїнський банк розвитку, підтримати українського виробника і поліпшити життя львів’ян.
Богдан КУШНІР.
Львів.