Голова Верховної Ради України Володимир Литвин перебуває з офіційним візитом у Республіці Вірменія. Основна мета візиту — активізація міжпарламентських зв’язків і поглиблення двостороннього співробітництва.
Під час відвідування вірменського парламенту — Національних Зборів — Володимир Литвин і парламентська делегація поклали квіти до пам’ятника жертвам теракту в парламенті Вірменії 27 жовтня 1999 року. Цього дня у залі засідань парламенту групою збройних людей були розстріляні керівники та члени парламенту й уряду Вірменії. Свої дії терористи пояснювали прагненням урятувати Вірменію від розвалу й корупції, але були засуджені до довічного ув’язнення.
Потім відбулася зустріч В. Литвина з Головою Національних Зборів Овіком Абраамяном (на знімку праворуч). Головна увага акцентувалася на питаннях економічного співробітництва. Глави парламентів підкреслювали необхідність активізувати роботу з розвитку економічних зв’язків, щоб довести товарообіг до докризового рівня — 300 млн. доларів. І в цьому не останню роль мають відігравати посольства двох країн. Україна експортує у Вірменію багато товарів, що видно навіть неозброєним оком. Зокрема, на вулицях Єревана багато наших жовтих мікроавтобусів «Богдан».
Вітаючи українську парламентську делегацію, О. Абраамян зазначив, що традиційно дружні відносини вірменського й українського народу вселяють надію, що взаємні візити та відверті обговорення проблем дадуть змогу нашим державам плідно співробітничати. «Парламентська дипломатія сьогодні відіграє дуже важливу роль», — сказав О. Абраамян. Глава вірменського парламенту запропонував на основі вже діючих груп дружби створити міжпарламентську комісію зі співробітництва парламентів двох держав, що сприятиме тіснішій взаємодії двох країн у всіх галузях.
Володимир Литвин, дякуючи за теплий прийом, сказав, що відчуває теплоту сердець і налаштованість на активізацію співпраці. Глава українського парламенту заявив, що підтримує ідею створення міжпарламентської комісії, що дасть змогу вийти на якісніший рівень відносин між Верховною Радою України та Національними Зборами Республіки Вірменія. В. Литвин запросив главу вірменського парламенту відвідати з офіційним візитом Україну.
Між Україною та Вірменією багато спільного, — зазначалося під час офіційних зустрічей. Зокрема, Вірменія та Україна готуються до наступних парламентських виборів, що відбудуться у 2012 році. 
В. Литвин підкреслив, що вибори — це необхідна демократична процедура, і більш ніж за рік до виборів в Україні вже відчувається гарячий подих політичної кампанії. Голова Верховної Ради привітав вірменських колег з річницею Конституції Вірменії, зазначивши, що українська Конституція недавно святкувала своє 15-річчя.
Володимир Литвин позитивно оцінив рівень політичного діалогу між країнами, підтвердженням чого є недавній офіційний візит Президента Вірменії в Україну. «Ті відносини взаєморозуміння, відкритості й діалогу, які склалися на рівні глав держав, є необхідною умовою для того, щоб перевести співробітництво на якісно інший рівень, — переконаний 
В. Литвин. — Сьогодні створено всі необхідні передумови для того, щоб досягти нової якості, нової динаміки у всіх сферах нашого життя». Він також підтримав позицію вірменських колег, що групи дружби повинні працювати активніше, а представники парламентів можуть і повинні говорити про всі питання, що становлять основу життя людей. Зокрема, у Вірменії недавно також була проведена пенсійна реформа, у результаті якої підвищено пенсійний вік чоловіків і жінок до 65 років.
Коментуючи переговори з керівником парламенту Вірменії, глава Верховної Ради на брифінгу для журналістів наголосив на необхідності розвивати співробітництво в політичній та економічній сферах, зазначивши, що ми повинні цього року вийти на докризовий рівень товарообігу. Що це можливо, довело недавнє п’яте засідання міжурядової комісії зі співробітництва в економічній сфері, на якому йшлося про розвиток співробітництва в транспортній, енергетичній сферах, АПК, інвестиційному і науково-технологічному середовищі. Реалізації цієї ідеї, переконаний В. Литвин, сприятиме створення міжпарламентської комісії, щоб перейти від епізодичних зустрічей і контактів до системного співробітництва. Адже майже на 10 років діалог між двома країнами затих, і тільки з минулого року відновили як офіційні контакти, так і почало розвиватися економічне співробітництво. В. Литвин також вказав на необхідність координації зусиль парламентів двох країн у європейських і міжнародних парламентських утвореннях — ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ЄВРОНЕСТ та інших, особливо з огляду на те, що Україна нині головує в Раді Міністрів Ради Європи, а в 2013 році головуватиме в ОБСЄ.
Шляхи поглиблення економічного співробітництва також обговорювали під час зустрічі В. Литвина з Прем’єр-міністром Республіки Вірменія Тиграном Саркісяном (на знімку).
Українська парламентська делегація відвідала Меморіал Цицернакаберд, ушанувавши пам’ять жертв геноциду вірмен у 1915 році в Османській імперії. Володимир Литвин також посадив саджанець на Алеї пам’яті Меморіалу жертвам геноциду вірмен.
Ще одне майже священне місце, яке відвідав у Єревані глава українського парламенту і народні депутати, — Матенадаран, Інститут давніх рукописів імені св. Месропа Маштоца. Цей науково-дослідний центр при уряді Республіки Вірменія є одним із найбільших у світі сховищ давніх рукописів. 
 
Київ — Єреван.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.