Попередня версія причини пожежі — необережне поводження з вогнем
Понеділок і вівторок на Рівненщині — дні жалоби за жертвами трагедії, що сталася 10 липня вночі у селі Біле Дубровицького району. Тут під час пожежі загинуло 16 пацієнтів територіального центру надання соціальної допомоги. Ще дев’ятьох удалося врятувати, всі вони доставлені в Дубровицьку центральну районну лікарню. Серед потерпілих і завідувачка центру Тетяна Жарчинська та чергова медсестра Людмила Василевська, які рятували людей на пожежі.
Одним з перших опівночі помітив пожежу і забив на сполох житель Білого Іван Дем’янець, який мешкає по сусідству з терцентром. Він разом з іншими односельцями до прибуття пожежних допомагав рятувати людей. Вогонь одноповерховою дерев’яно-цегляною спорудою терцентру поширювався швидко. Тож як не старалися пожежники (вже о першій годині ночі пожежу було локалізовано, а о пів на шосту ранку повністю ліквідовано), вогонь знищив дерев’яну частину будівлі, де були спальні приміщення, та покрівлю по всій площі (а це 800 квадратних метрів). Під час пожежі постраждало і приміщення місцевої лікарської амбулаторії.
В області створено оперативний штаб із розслідування причин пожежі, ліквідації її наслідків та надання допомоги потерпілим і сім’ям загиблих. Його очолив голова Рівненської ОДА Василь Берташ. Надається матеріальна допомога тим, хто перебуває в лікарні, а також родичам загиблих для поховання. Тих із загиблих, які не мають рідні, ховатимуть за державний кошт.
За дорученням Президента України Віктора Януковича, який висловив співчуття рідним та близьким загиблих, прокуратура розслідує обставини трагедії. Як повідомив «Голосу України» прокурор Рівненської області Василь Присяжнюк, який побував на місці трагедії у селі Біле, попередня версія причин пожежі — людський фактор. Вогонь поширювався з першої палати, де мешкав затятий любитель покурити. Зрештою, остаточний висновок про причини займання будівлі можна буде зробити за висновками експертиз, сказав він.
На Рівненщині в неділю працювала спеціально створена урядова комісія на чолі з віце-прем’єр-міністром — міністром соціальної політики України Сергієм Тігіпком. Як повідомила прес-служба глави держави, Президент України Віктор Янукович дав доручення першому віце-прем’єр-міністру — міністру економічного розвитку і торгівлі України Андрію Клюєву забезпечити надання допомоги потерпілим і сім’ям загиблих внаслідок пожежі, що сталася в Рівненській області.
Як повідомили у Рівненській ОДА, область проситиме в уряду 7 мільйонів гривень. Ці гроші потрібні на те, щоб вирішити проблему з облаштуванням територіального центру, куди можна було б поселити погорільців, які зараз перебувають у Дубровицькій центральній районній лікарні. Під нього реконструюють частину приміщення дільничної лікарні в селі Висоцьк Дубровицького району. За ці кошти потрібно також побудувати лікарську амбулаторію у селі Миляч Дубровицького району, де могли б отримувати медичну допомогу мешканці сіл Миляцької сільради (а до неї, крім Миляч, входять села Біле і Лугове. — Авт.). За належного фінансування, її зведуть уже до осені, запевнили в РОДА.
Ще в неділю за дорученням голови Рівненської ОДА Василя Берташа робочі групи на чолі з головами райдержадміністрацій перевірили стан протипожежної безпеки та утримання підопічних у стаціонарних відділеннях територіальних центрів Рівненщини.
У зв’язку з трагедією у селі Біле на Рівненщині Президент України доручив міністру надзвичайних ситуацій України Віктору Балозі, Голові Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій посилити контроль за додержанням правил пожежної безпеки на об’єктах соціального обслуговування населення, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, закладах охорони здоров’я, навчальних закладах, а також у місцях проведення масових заходів.
Прикро, що в ці скорботні дні окремі політичні сили намагаються отримати політичні дивіденди на людському горі.
Коли матеріал готували до друку...
Надійшло повідомлення, що Кабінет Міністрів України виділив 7 мільйонів гривень з резервного фонду державного бюджету для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що склалася в Рівненській області внаслідок пожежі в будинку для літніх людей. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр України — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.
Він також повідомив, що уряд прийняв рішення щодо посилення контролю та проведення перевірки дотримання вимог пожежної безпеки на об’єктах масового перебування громадян, особливо хворих та немічних. «Буде вжито всіх необхідних заходів, щоб не допустити аналогічних трагедій в Україні», — наголосив урядовець.