З 1 січня 2012 року спливає термін дії мораторію на купівлю-продаж земель сільгосппризначення. Тож за умови, якщо наберуть чинності закони про Державний земельний кадастр та ринок земель, в Україні можна буде торгувати гектарами, призначеними для агровиробництва. Про те, що з нового року буде дано старт ринку земель, заявив і Президент В. Янукович. Тим часом дискусія щодо доцільності запровадження такого кроку в суспільстві триває. Одні кажуть: на даний момент продавати паї недоцільно, бо земля нині має суто номінальну вартість. Потрібно принаймні десять чи двадцять років попрацювати в рамках довгострокової оренди, щоб склалася певна система, за якою можна взагалі оцінювати наділи. Інші наполягають: тільки за умови вільного ринку гектарів сільгоспвиробники отримають можливість ефективно використовувати землю та виробляти на ній продукцію здорового харчування, зможуть залучати кошти під іпотеку власної землі, адже господарства стануть привабливі для інвестицій.
Що буде з українською землею: чи продаватиметься вона з наступного року? До чого це може призвести? Покращить чи погіршить продаж землі ситуацію в сільському господарстві? Про це вкотре йшлося у столиці — під час прес-конференції в інформагентстві ГолосUA.
Ще недавно президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко (на знімку) був палким прихильником негайного запровадження ринку сільгоспугідь. Тепер застерігає: «Не треба поспішати...».
— У нас, — виголосив він свою позицію, — є експертна оцінка німецьких фахівців, які дуже добре розуміються на ринковій вартості землі в Європейському Союзі. Вони дійшли такого висновку: якщо сьогодні почати приватизацію землі в Україні, то ціна буде 400—500 доларів за гектар. Якщо сільське господарство динамічно розвиватиметься, то максимум через п’ять років ціна становитиме близько восьми тисяч доларів. Порахуйте. Вони не написали це, але жартома, коли презентували свої розрахунки, казали, що, «мабуть, Білл Гейтс плакатиме через п’ять років, якщо дізнається, що найбагатша людина на планеті живе в Україні»... Я особисто завжди був за ринок землі, виступав «за» ще на початку дев’яностих. Сьогодні вже два роки поспіль кажу: «Стоп! Не треба поспішати...». Це велика буде несправедливість стосовно власників землі й самої держави. 
Записала Галина КВІТКА.
Фото автора.