Президент України Віктор Янукович на вчорашній прес-конференції для вітчизняних та зарубіжних журналістів заявив про неминучість шляху реформ у державі.

«Що стосується реформ — це той процес, без якого неможливо майбутнє нашої країни. Це той шлях, який зобов’язує сьогодні владу робити рішучі кроки в майбутнє. З досвіду реформ, які відбувалися в будь-якій країні світу, — початок будь-яких реформ завжди болючий. Вони дуже часто дають неочікуваний результат. Тому їх треба проводити професійно, прораховувати кожен крок, використовувати світовий досвід тих держав, які вже пройшли цей шлях, і весь час тримати руку на пульсі — як до цього ставиться суспільство», — наголосив В. Янукович.

У вступному слові Президент зауважив, що ситуація, у якій зараз перебуває країна, була цілком прогнозованою ще рік тому. І все, що відбувалося у нашій державі, — це були скоординовані дії влади, велике бажання суспільства змінити життя на краще. «Я співчуваю сьогодні в деяких випадках, де ми маємо втрати. Я співчуваю людям насамперед. Є незручності. Але без цього не буде майбутнього ні в нас, ні в наших дітей, ні в нашої країни в цілому. Тому цей шлях неминучий», — сказав глава держави.

Серед позитивів роботи нової владної команди Президент відзначив збереження рівня соціальних виплат, зупинення падіння економічних показників і початок економічного зростання. «Зарплати зросли на 10%, але це не те, що нам хотілось», — сказав він. Глава держави висловив переконання, що реформи дадуть позитивний ефект, підвищать якість життя українців, хоча це станеться не так швидко, як хотілося б.

Водночас Президент погодився, що за півтора року в діях влади були прорахунки й помилки, зокрема, й недоліки в роботі уряду, і наголосив, що ці помилки треба виправляти. Окрім того, вважає В. Янукович, бюрократія, яка звикла жити по-старому, опирається проведенню реформ.

«Сьогодні влада як ніколи за 20 років незалежності діє спільно, злагоджено й відповідально. Є прорахунки, помилки — від цього ніхто не застрахований. На критику треба реагувати своєчасно, своєчасно виправляти, якщо є помилки, і більше не повторювати», — сказав Президент.

Під час прес-конференції Президент наголосив:

 Україна має намір скоротити споживання природного газу.

«Ми будемо йти на заміщення газу різними енергоносіями і скорочувати споживання природного газу. Друге — підвищення видобутку власного газу на території нашої держави, і третє — партнерські відносини з Росією», — сказав

В. Янукович.

 Україна наполягатиме на формулі «3+1» у Митному союзі.

«Запропонована нами формула «3+1» — наша стратегія, вона покладена в основу національного прагматизму нашої зовнішньої політики, — сказав Президент. Окрім того, за його словами, Україна співпрацюватиме з Росією в енергетичній галузі, в галузі літакобудування та суднобудуванні.

 Україна до кінця року ввійде в графік із будівництва готелів до Євро-2012.

«Усі головні магістралі до Євро—2012 ми побудуємо, — сказав В. Янукович. — Немає сумнівів, що 100% інфраструктури до Євро—2012 буде побудовано».

 Злиття російського «Газпрому» і НАК «Нафтогаз України» не планується.

«Ми не плануємо злиття як такого «Газпрому» і «Нафтогазу України». Ми плануємо участь і «Газпрому», і «Нафтогазу» в будь-яких спільних проектах.

 Національна валюта буде стабільною.

«Немає ніяких підстав вважати, що у нас буде коливання курсу національної валюти, — заявив Віктор Янукович. — Золотовалютні резерви Національного банку України становлять близько 37,5 мільярда доларів США. Є динаміка зростання, і до кінця поточного року ми будемо мати близько 40 мільярдів».

 Україна хоче прийняти зимову Олімпіаду у 2022 році.

Україна вже почала готувати спортивну інфраструктуру, необхідну для проведення в Карпатах зимової Олімпіади-2022, заявив Президент. За його словами, Україна також має великі шанси отримати право прийняти чемпіонат Європи з баскетболу у 2015 році.

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).