Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко направив звернення Президенту України з проханням невідкладно втрутитися в організацію вступної кампанії до вищих навчальних закладів.

М. Томенко повідомив, що протягом останніх днів до нього звернулися представники низки київських та регіональних вишів, які поінформували про критичну ситуацію з нововведеннями Міністерства освіти і науки, молоді та спорту організації вступної кампанії 2011 року до вищих навчальних закладів. Йдеться про так званий електронний вступ до ВНЗ, який був запроваджений відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України №291 від 28 березня цього року.

Нагадаємо, експеримент передбачає можливість подання вступниками електронних заяв про вступ до вишів в режимі он-лайн через мережу Інтернет. При цьому дані абітурієнтів, які подали документи для вступу як у електронному, так і в паперовому вигляді, мають бути внесені до Єдиної державної електронної бази з питань освіти в режимі он-лайн за допомогою інформаційної системи «Конкурс» та «Електронний вступ 2011».

На думку М. Томенка, ця новація може привести до надзвичайно гострих конфліктних ситуацій. Оскільки технічні можливості багатьох вузів є неналежними, то на сьогодні немає технічної можливості ввести до електронного реєстру більшість абітурієнтів, які зареєструвалися письмово. Тож якщо ситуація не буде вирішена, застерігає політик, то виші стануть заручниками фактично паралельних списків абітурієнтів, які існують автономно: абітурієнтів, які зареєструвалися в електронній версії, та абітурієнтів, які зареєструвалися письмово, що спричинить до хаосу та непередбачених результатів. М. Томенко також назвав неприпустимим, що вступна кампанія вже розпочалася, а більшість вищих навчальних закладів досі не знають обсяг державного замовлення.

Заступник Голови Верховної Ради попросив Президента невідкладно створити комісію для перевірки ситуації, що склалася з організацією вступної кампанії до ВНЗ.