На півдні Чернігівщини розпочалися жнива. Лідирують хлібороби СТОВ «Дружба-Нова», які вже зібрали більше шести тисяч тонн пшениці.

— Посуха негативно вплинула на дозрівання врожаю, — зазначив генеральний директор цього господарства Сергій Гайдай. — І все-таки завдяки прогресивним технологіям, незважаючи на погодні примхи, отримуємо в середньому по 39 центнерів з гектара. Дощі, які пройшли, хоч і завдали клопоту при збиранні пшениці, все ж таки принесли і позитив. Ми маємо 47 тисяч гектарів зернової кукурудзи. Для неї ця волога дуже очікувана.

Цього року Чернігівщина планує зібрати 1,7 мільйона тонн хліба. Цей показник міг би бути вищим, але стан колосових через недостатньо отриману вологу під час вегетації не радує. Згідно з даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, за період з 1 січня по 20 червня поточного року переважна більшість території області недоотримала від 9 до 37% кількості опадів порівняно з аналогічним періодом 2010 року. Як відомо, торік теж панувала спека, одна з найпотужніших за останні 75 років.

У зв’язку з цим на півдні області, що є зерновою житницею регіону, начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак попередньо очікує недобір ранніх зернових культур (озима пшениця, ячмінь ярий) на площі близько 100 тисяч гектарів.

Зазначимо, що нинішній зерновий клин області сягає майже 667 тисяч гектарів. Гречка, приміром, займає 19,7 тисячі гектарів — на 21 відсоток більше, ніж торік. А посіви жита — через зростаючий попит — доведено до 60,5 тисячі гектарів. Це — четверта частина його площ в Україні. За попередніми прогнозами аграрників, очікується в середньому 17,2 центнера жита з гектара. Масовий вихід у поле жнивної техніки розпочнеться вже з 10 липня.