Депутатська група «Реформи заради майбутнього» чітко усвідомлює, що неприйняття пенсійної реформи — це шлях до соціального та фінансового банкрутства нашої держави, адже інакше система пенсійного забезпечення в Україні й далі рухатиметься у безвихідь. Таку позицію висловив голова депутатської групи Ігор Рибаков.
«Дозволю собі невеличкий екскурс у наше недалеке минуле: в 2000 році, коли кількість пенсіонерів в Україні була найвищою — понад 14,5 мільйона осіб, середній розмір пенсії становив 69 гривень, а мінімальної — 30 гривень. Водночас прожитковий мінімум становив 216 гривень», — нагадав він та додав, що «з 2005 року була реалізована конституційна вимога — розмір мінімальної пенсії досяг прожиткового мінімуму, і це співвідношення дотримувалося навіть у часи фінансової кризи». Однак, продовжив він, підтримка Пенсійного фонду з держбюджету, яка зростає з року в рік, незабаром може призвести до того, що держава опиниться перед вибором — або оплачувати працю лікарів та вчителів разом з утриманням державних службовців, військових і міліціонерів, або платити пенсії. «Одночасно робити те й інше держава не зможе — просто не вистачить грошей», — констатував
І. Рибаков.
Крім того, голова депутатської групи «Реформи заради майбутнього» звернув увагу на неприпустимо велику диференціацію пенсій, коли при середньому її розмірі в 1000 гривень значна кількість привілейованих осіб отримує понад 10 тисяч гривень, що вкрай негативно сприймається суспільством.
Вл. інф.