Нинішня сесія — рекордна за кількістю ухвалених документів. Про це під час брифінгу поінформував Голова Верховної Ради Володимир Литвин. 

Він зазначив, що мірилом ефективності роботи можуть бути лише процеси в державі, якщо вони мають абсолютно позитивну спрямованість. «Раніше законопроект перебував у Верховній Раді від шести місяців до року, а нині цей термін скоротився до місяця-півтора. Що називається — працюємо з коліс», — сказав В. Литвин. Він повідомив, що колеги у президії підтримали його ініціативу про проведення парламентських слухань щодо осмислення того, як в країні відбувається законотворчий процес, як надалі вона розвиватиметься та як забезпечити дієвий контроль за виконанням законів. Очевидно, треба ввести в плани роботи Верховної Ради прослуховування звітів про виконання тих чи інших законів, особливо системного характеру та тих, які зачіпають інтереси абсолютної більшості суспільства, зауважив він.

Голова Верховної Ради переконаний, що, попри всю критику, приймати рішення стосовно пенсійної реформі було потрібно. Хоча б з огляду на те, щоб зламати тенденцію, яка існувала в колосальному розриві пенсійного забезпечення. «Краще проблему вирішувати поетапно, ніж просто декларувати свою прихильність і нічого в цьому плані не робити. Ми просто приречені йти на прийняття відповідних рішень. Сподіваюся, що восени приймемо необхідні зміни у частині підвищення пенсійного забезпечення людей», — сказав В. Литвин. Він констатував, що реформи заздалегідь суспільством не сприймаються.

Глава парламенту повідомив, що через відмову від письмової реєстрації народні обранці недоотримали майже 5 мільйонів гривень зарплати. Попри демарш чотирьох комітетів, які відмовилися подавати табелі без письмової реєстрації, В. Литвин все одно заборонив бухгалтерії приймати такі табелі. «Я сьогодні заборонив приймати такі табелі, і, повірте, зробив більше, ніж міг у цьому питанні, — сказав він. — Важелів у мене немає. І я пішов на відповідні порушення. Вважаю, що ті, хто зі мною не погоджується в цьому плані, хай звертаються на мене до суду або публічно скасовують розпорядження». Також В. Литвин заявив, що ухвалення змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування штучно блокується. «Я сподіваюся, що на наступній сесії буде розглянуто питання про внесення змін до Податкового кодексу в частині спрощеної системи оподаткування. Документ фактично підготовлений до розгляду, і скажу відверто, що його розгляд штучно стримується», — зазначив Голова Верховної Ради. На запитання, ким і за яких обставин ухвалення цього закону стримується, В. Литвин відповів: «Ви ж розумієте, що є відповідні зобов’язання України і відповідна співпраця, та треба не втратити надходження до бюджету».