Понад 90 відсотків зафіксованих порушень виборчого законодавства, від незначних формальних до таких суттєвих, як підкуп виборців, припадає на мажоритарну складову. Такі дані під час учорашньої прес-конференції озвучив голова правління всеукраїнської громадської організації Комітет виборців України Олексій Кошель.
«Станом на сьогодні можемо говорити, що кандидати здійснюють підкуп виборців фактично в 30 відсотках виборчих округів. Це надзвичайно велика цифра, яка становить серйозну загрозу для демократичності та чесності виборчого процесу», — зауважив він.
За словами О. Кошеля, цю проблему можна розв’язати через зміни до чинного законодавства, де буде передбачена кримінальна відповідальність і для тих, хто пропонує, і для тих, хто бере хабар. Крім того, на думку експерта, на всі факти порушення законодавства мають чітко реагувати й правоохоронні органи. Сотні тисяч порушених справ також слугуватимуть певним бар’єром для підкупу, вважає він.
Загалом, за словами голови правління КВУ, виборча кампанія має дві проблеми — мажоритарна складова та неякісне виборче законодавство. «На жаль, останні півроку суспільству була нав’язана дискусія про необхідність зміни виборчої системи як єдиний рецепт розв’язання всіх проблем під час перегонів. Ми підтримуємо зміну виборчої системи, проте головний акцент все-таки варто було зробити на необхідності ліквідації корупційної складової у виборчому законодавстві», — зауважив О. Кошель.
Крім того, на його думку, під час внесення змін до виборчого законодавства варто передбачити норму щодо заборони використання імені та прізвища громадянина в назвах політичних партій. «Іменні партії — це значний недолік виборчого процесу. Також необхідно врегулювати питання, щоб слово «блок» не могло використовуватися в назві політичної партії, бо це маніпуляція виборцями, хоча формально не є порушенням закону», — вважає голова правління КВУ.
О. Кошель переконаний: зміна виборчого законодавства має стати пріоритетом діяльності нового складу парламенту, адже вже наступного року на країну чекають місцеві вибори, які мають відбутися за принципово новим законодавством, з якого будуть вилучені всі неточності та корупційна складова.