У травні нинішнього року експертна робоча група, створена у березні 2011-го, завершила доопрацювання Закону України «Про вищу освіту». Над новою редакцією документа, якого давно чекає суспільство, працювали народні депутати, працівники міністерства, керівники ВНЗ, представники студентських організацій, роботодавці.

Це, на думку міністерських чиновників, і є «широким громадським обговоренням». Чи не головним козирем у доповідях, звітах, листах кочує фраза: «Законопроект підтримали органи студентського самоврядування. Зокрема, 1500 лідерів студентських само-

врядних організацій звернулися до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради з проханням сприяти ухваленню нового законопроекту в редакції, підготовленій експертною робочою групою».

Не всі, вочевидь, із активно працюючих і відомих лідерів сказали «одобрямс» новій редакції законопроекту. 

Свідчення цього — лист Громадянської кампанії «Молодіжна варта» до Кабміну. Вона, гадаю, піддала сумніву запевнення в тому, що проект «максимально відображає бачення експертами освітнього процесу у вищій школі та враховує потреби суспільства» (Євген Суліма, перший заступник міністра). Не маю наміру ревізувати і коментувати новели в законопроекті. Ознайомтеся, шановні читачі, з ними і робіть висновки самі.

Отже, як і нині, абітурієнти вступатимуть до ВНЗ за результатами ЗНО з урахуванням середнього балу шкільного атестата. Не відмовились експерти від додаткових 20 балів особам, які закінчать підготовчі курси. (відділення, факультети).

Із законопроекту вилучено норму щодо поєднання форм навчання (денної, заочної, вечірньої, екстернат). Додано норму про те, що можна буде відрахувати студента за академічний плагіат. 

Зате розмір плати за навчання ВНЗ не матимуть права збільшувати протягом дії укладеного договору і зобов’язані його оприлюднювати.

Передбачається встановити 36-годинне тижневе навантаження для педагогічних і науково-педагогічних працівників. Стипендія студентам не може бути менша за розмір прожиткового мінімуму.

Університети отримають аж чотири види автономних прав: інституційні, академічні, фінансові.

Законопроект у новій редакції надійшов до секретаріату Кабміну. Верховна Рада розгляне його вже після парламентських канікул.