Регіонали проти  зрівнялівки

До проекту закону про пенсійну реформу подано 1096 поправок, які згруповано за блоками. Тож, як зазначив під час брифінгу голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, скільки часу знадобиться депутатам для ухвалення цього законопроекту, залежатиме від того, розглядатимуть поправки поблочно чи кожну окремо.
Парламентарій наголосив, що робоча група опрацювала всі суперечливі моменти проекту пенсійної реформи. «Сподіваюся, що в рамках тих домовленостей, яких було досягнуто робочою групою, ми проголосуємо зміни до законопроекту і відійдемо від деяких негативних моментів, які закладені в законопроекті та можуть негативно позначитися на пенсійному забезпеченні наших людей у перспективі», — сказав 
О. Єфремов. Наприклад, зауважив він, може виникнути ситуація, що 90 відсотків пенсіонерів з 1 січня 2012 року отримуватимуть мінімальну пенсію. «Ми з цим погодитися не можемо, і внесено відповідні поправки, — запевнив політик. — Ми за те, щоб диференційовано були призначені пенсії і щоб не були поголовно зрівняні всі пенсіонери».
На запитання: «Чи готова парламентська більшість віддати посаду голови Рахункової палати опозиції?» 
О. Єфремов відповів, що очікуються пропозиції від Президента. 
Олександра КУЧЕРЯВА.
Честь Феміди зневажено 
Нині більшість громадян позбавлені прямого доступу до правосуддя. Про це, підсумовуючи рік дії Закону «Про статус суддів і судоустрій», під час брифінгу заявила народний депутат Олена Шустік. За її словами, судова реформа скоротила термін звернення до суду та можливості апеляційного і касаційного оскарження. «Вся влада в судовій системі фактично зосереджена в руках Вищої ради юстиції, яка наділена неконституційними повноваженнями щодо призначення і звільнення голів судів», — підкреслила вона. Народний депутат зазначила, що Верховний Суд не узагальнює практику роботи всіх суддів, що дає змогу кожному суду у двох однакових справах приймати діаметрально протилежні рішення. Це означає, що зруйновано основний принцип правосуддя — гідність суддівської практики. «За рік роботи цього закону багато хто на собі відчув всі його негативи. Показником цього є процес знущання над Юлією Тимошенко в Печерському суді, — сказала О. Шустік. — Це дратує громадськість та демонструє на всю країну, наскільки ганебною є судова реформа». 
Податковий кодекс удосконалили
Під час брифінгу голова парламентського Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік повідомив, що до ухвалення змін до Податкового кодексу було проведено близько ста різних засідань — за участі Міністерства фінансів, представників бізнес-середовища та громадських організацій. Головним, за його словами, було прагнення об’єднати пропозиції народних обранців (понад 50 різних законів) в єдиний системний документ.
«Що стосується податку на прибуток, то надано можливість використовувати міжнародні стандарти бухгалтерського обліку при визначенні податкових зобов’язань. По єдиному соціальному внеску скасовано минулорічні штрафи спрощенцям, які недоплачували ці внески в соціальні фонди, а також дозволено використовувати нульову ставку за цими відрахуваннями інвалідам та пенсіонерам, які можуть працювати на спрощеній системі оподаткування», — підкреслив В. Хомутиннік. Також, за словами народного обранця, врегульовано низку питань, пов’язаних із зерновими культурами, та дозволено на території України купувати у виробника і продавати з ПДВ зернові культури. Окрім того, він повідомив, що з другої половини наступного року почне діяти податок на нерухомість, але після того, як у країні запровадять єдиний реєстр нерухомості.
Позбавити уряд права змінювати норми законів
Про необхідність внесення зміни до закону про держбюджет на 2011 рік щодо відновлення конституційних гарантій соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та деяких інших осіб під час брифінгу заявив народний депутат Юрій Кармазін. Він наголосив, що необхідно скасувати пункт 4 розділу 7 Прикінцевих положень цього закону, яким надано повноваження уряду встановлювати порядок застосування і розміри сум громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та особам, звільненим з військової служби та деяким іншим особам. Тобто зазначена норма наділяє Кабмін повноваженнями змінювати норми законів.
Юрій Кармазін підготував відповідний законопроект і вніс його в парламент, проте його не було підтримано. 
Пенсійний фонд можна наповнити, якщо вивести бізнес з тіні
Оцінюючи під час брифінгу пропоновану пенсійну реформу, народний депутат від «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Павловський зазначив, що, незважаючи на систему недержавного пенсійного забезпечення, виплати не буде збільшено, оскільки пенсійні фонди триматимуть олігархи. А коли громадяни прийдуть до них за своїми пенсіями, виявиться, що приватні пенсійні фонди були черговим трастом, і їхні кошти розкрадено. При цьому парламентарій наголосив, що недержавні пенсійні фонди збиратимуть мільйони на пенсії, а гарантувати їх будуть приватними статутними фондами у 10—15 тисяч гривень.
У свою чергу народний депутат від «БЮТ-«Батьківщина» Антоніна Болюра сказала, що, усвідомлюючи складну економічну ситуацію в країні, фракція не може допустити збільшення навантаження на громадян та допустити ухвалення Пенсійної реформи. «Не можна підвищувати пенсійний вік та порушувати Конституцію. Потрібно наповнювати бюджет і Пенсійний фонд за рахунок розвитку економіки та виведення бізнесу з тіні», — підкреслила вона.
Сергій МЕЛЬНИК.