Уже тиждень абітурієнти намагаються налагодити контакт із системою електронного вступу. Багато хто — безуспішно. Нова технологія повинна була усунути черги в приймальних комісіях, натомість  — збирає незадоволених по всій країні. На форумах єдиного інформаційного вікна абітурієнти раз у раз скаржаться на роботу системи. Мовляв, та плутає дані, гальмує й відправляє їх до вишів за власним розсудом. Незважаючи на технічні неполадки, у профільному відомстві зберігають спокій і переконують: електронна реєстрація працює нормально, про що свідчать десятки тисяч прийнятих заяв. А збої, якщо й трапляються, то їх одразу усувають.

 

«П’яту добу чекаємо підтвердження, а віз і нині там. Майте совість — дайте відповідь!», «Навіщо потрібно було запускати цю систему, якщо ви її не контролюєте? Зробіть хоч що-небудь!». Такі повідомлення на форумах скоріше правило, аніж виняток. Найстійкіші терпляче чекають електронної реєстрації, а в когось нерви здають уже після першої спроби.

Тим часом наскільки законним є вступ через Інтернет, вирішить суд. Перше засідання призначене на 12 липня. За словами керівника проекту «Правова підтримка забезпечення рівного доступу осіб до якісної вищої освіти в Україні» Інни Совсун, саме поняття «електронна заява» не згадується в чинному законодавстві, а відкриття провадження у справі підтверджує, що підстави для скасування «віртуального вступу» дійсно є.

У профільному міністерстві в легітимності електронної подачі документів не сумніваються, адже вона є добровільною. «Оскаржити добровільність вибору — це все одно, що когось примушувати через судове рішення курити або не курити», — сказав днями міністр Дмитро Табачник.

Утім, гарячими точками нинішньої вступної кампанії можуть стати не тільки технічні й правові аспекти експериментального електронного вступу, а й традиційні проблеми формування рейтингових списків. Про що заявила вчора на прес-конференції керівник проекту Комітету виборців України Наталя Линник. Крім того, вона звернула увагу на те, що за тиждень після початку вступної кампанії виші так і не одержали інформацію про держзамовлення від Міністерства освіти України.

— Ми вважаємо неприпустимим те, що МОНМС досі не надало інформацію про бюджетні місця широкій громадськості, вишам і абітурієнтам. На цьому етапі жоден із промоніторених нами вишів не одержав ліцензію по бюджетних місцях. Ні в Києві, ні в областях, — заявила вона. За словами Н. Линник, у деяких вишах прогнозують, що одержать держзамовлення лише 15—20 липня, тобто за 10 днів до закінчення прийому документів. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.