За ініціативи заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка відбувся «круглий стіл» на тему: «Питання реалізації Закону України «Про тваринний світ» щодо заходів по боротьбі з браконьєрством». До розмови було запрошено представників міністерств економіки та внутрішніх справ, Державної митної служби, Держагентства рибного господарства, Державної екологічної інспекції, Всеукраїнської громадської організації «Громада рибалок України» та ін.

М. Томенко наголосив, що після набрання цим законом чинності міністерства, відомства та органи місцевої влади мають привести свої нормативні бази у відповідність до норм цього документа. Він, зокрема, нагадав, що Законом «Про тваринний світ», забороняється виготовлення, збут та застосування браконьєрських знарядь, а також ввезення до України капканів, монониткових (волосінних) сіток та електровудок, які використовуються виключно з браконьєрською метою.

Оцінюючи перший місяць дії цього закону, М. Томенко підкреслив, що основною проблемою залишається непоінформованість про нього місцевих чиновників та громадян. Заступник глави парламенту також констатував, що, на жаль, з багатьох позицій ситуація на краще не змінилася. Наприклад, у Львові рибалки другий рік поспіль проводять акції протесту, вимагаючи зняття з посади чиновників рибоохоронних органів області, які прикривають браконьєрів, не даючи при цьому рибалити простим людям. Безпрецедентною є ситуація у Київській та Рівненській областях, коли судді своїми рішеннями повертали браконьєрам знаряддя електролову. 

Заступник Голови Верховної Ради підкреслив, що до Дня рибалки, який святкуватимемо цими вихідними, варто зробити все, щоб справжні рибалки відчували насолоду від цього свята, а браконьєри — не мали можливості зловживати загальноукраїнським правом на використання надр та водойм.

Сергій МЕЛЬНИК.

***

Опозиція має пропонувати кандидатів на посаду Голови Рахункової палати та до її складу, щоб контролювати використання державних коштів. Про це заявив на брифінгу заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко після голосування за звільнення з цієї посади Валентина Симоненка. Парламентарій відзначив, що Верховна Рада звільняє та призначає всіх членів палати, однак наразі більше половини тих працівників, котрі повинні призначатися парламентом, працюють незаконно, бо завершився термін їхніх повноважень або ж на вакантні посади не обрані нові кандидатури. М. Томенко заявив, що Рахункова палата має бути «сферою відповідальності опозиції».

Опозиція, за словами М. Томенка, стурбована законопроектом про державний земельний кадастр, підготовленим до другого читання, оскільки ним вводиться багато платних послуг, зокрема, за переоформлення земельних ділянок. На думку політика, схвалення цього закону фактично розпочне повноцінне функціонування ринку землі. «Влада пішла на революційний сценарій: запустити у продаж землю, — сказав М. Томенко. — Закони про земельний кадастр та інші — це прелюдія до того, що восени будуть ухвалені закони, які легалізують продаж землі з 1 січня 2012 року».

Серед позитивів законодавчої роботи заступник глави парламенту відзначив завершення роботи над змінами до Податкового кодексу стосовно спрощеної системи оподаткування, що може послабити тиск на малий бізнес.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.