Нинішнього року в Національному університеті державної податкової служби України (на знімку в центрі) відзначатимуть три ювілеї — 20-річчя перебування на посаді ректора Петра Мельника, 35 років закінчення ним Ірпінського індустріального технікуму і 90-річчя навчального закладу.
Ім’я ректора Податкового університету народного депутата України Петра Мельника виділяється виразним рядком серед плеяди знаних діячів освіти нашої держави. Цю людину по праву можна зарахувати до числа тих, хто, як то кажуть, зробив себе сам. Найважливішою заслугою Петра Володимировича є оновлені під його керівництвом індустріальний технікум, який нині є вищим навчальним закладом європейського рівня, і, власне, сама розбудова міста Ірпінь, де розташований університет.
Петро Мельник на початку 70-х років вступив до Ірпінського індустріального технікуму. У 1976-му закінчив навчання, відслужив два роки в армії. Повернувся працювати до рідного технікуму. Через півроку його обрали секретарем комітету комсомолу навчального закладу, а згодом — першим секретарем Ірпінського міськкому комсомолу... За якийсь час він знову повернувся до технікуму, уже на посаду заступника директора. Здобув ступінь кандидата економічних наук.
А в серпні 1991-го його обрали директором. Уже тоді зрозумів, що без співпраці з провідними вузами не обійтися. Почали формувати філіали кафедр українських вузів — університету імені Т.Г. Шевченка, політехнічного інституту, інституту легкої промисловості, Рівненського інституту інженерів водного господарства та інших. Це дало змогу переводити студентів після закінчення коледжу на третій-четвертий курси цих навчальних закладів, тобто реалізувати на практиці програму ступеневої підготовки фахівців. І це допомогло закласти фундамент для створення вузу на базі коледжу — спочатку інституту, а потім академії і згодом Національного університету.
У січні 1996-го Ірпінський індустріальний коледж постановою Кабінету Міністрів отримав статус Українського фінансово-економічного інституту, П. Мельника призначили його ректором. У молодому вузі тоді разом із заочниками навчалися майже 10000 студентів!  Наприкінці 1999 року була оприлюднена постанова Кабміну «Про створення Академії податкової служби України».
За словами Петра Володимировича, працювалося і складно, і цікаво. Ось лише деякі цифри: якщо в новоствореній академії налічувалося лише 315 працівників, то нині зайнято роботою понад 2000 осіб. Заклад розбудовувався, розростався. І нині тут не один, як колись, навчальний корпус, а чотири, побудовано ціле студмістечко. 
Сьогодні тут працюють 500 викладачів, у тому числі 6 академіків, 60 докторів наук і понад 200 кандидатів наук, 55 професорів і 137 доцентів. На шести факультетах (податкової міліції, юридичному, обліково-економічному, фінансів і банківської справи, економіки й оподаткування, заочного навчання) нині навчаються понад 13 тисяч юнаків і дівчат.
У межах Державної цільової програми підготовки України до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року Національний університет державної податкової служби України готується до проведення цих змагань. Спортивний комплекс університету, розташований на відстані 20 кілометрів від Києва та 29 — від основного стадіону (НСК «Олімпійський»), буде сучасною європейською тренувальною базою. Одночасна пропускна спроможність центру — 404 особи. Згідно з календарним графіком здача об’єкта в експлуатацію припадає на ІV квартал 2011 року.
Проектом передбачається будівництво двох блоків гуртожитку на 
8 та 9 поверхів і блоку обслуговування. Загальна кількість тих, хто в них мешкатиме, — 954 особи. Там будуть комфортні житлові кімнати на 2—3 людини з телевізійним та інтернет-забезпеченням. Блок обслуговування передбачає: медичний  центр, танцювальний зал (50 осіб), буфет на 25 місць, адміністративно-побутові приміщення для персоналу. Загальна кіль- кількість працюючих у гуртожитках та блоці обслуговування — 58 осіб на зміну.
Університет реконструює два наявні гуртожитки. Проектом передбачено комплексний благоустрій території, збереження та збільшення зелених насаджень. Загалом інфраструктура Національного університету державної податкової служби України передбачає гуртожитки, спортивний комплекс, їдальні, молодіжні кафе, медико-санітарний центр, конференц-комплекс.
Керівництво університету впевнене, що подальша підготовка об’єктів інфраструктури дасть змогу не тільки забезпечити реалізацію завдань з Євро-2012, а й надасть можливість розвитку загальної та футбольної інфраструктури в місті Ірпінь та прилеглих селищах, створить сучасні умови для занять фізкультурою і спортом студентів, викладачів та всіх мешканців міста й регіону, сприятиме залученню інвестицій, розвитку комунальної інфраструктури та рекреації, індустрії відпочинку та розваг.