З тим, які функції покладено на Українське державне проектне лісовпорядне виробниче об’єднання «Укрдержліспроект», журналістів «Голосу України» ознайомив генеральний директор підприємства, депутат Ірпінської міськради Володимир Гульчак (на знімку).

— ВО «Укрдержліспроект» — це державне підприємство, яке є структурним підрозділом Державної агенції лісових ресурсів України. Ми забезпечуємо державні органи влади і лісову галузь різносторонньою інформацією про сучасний стан лісів, проводимо визначення науково обґрунтованих норм раціонального, невиснажливого та екологічно збалансованого використання лісових ресурсів. А також ми розробляємо комплекс заходів щодо відтворення, охорони і захисту лісів. Жоден лісокористувач не має права вести лісогосподарську діяльність без проведення лісовпорядкування та складання спеціалістами ВО «Укрдержліспроект» планів організації та ведення лісового господарства. Без нашого проекту жоден лісгосп не зможе виконати ні вирубку лісу, ні його посадку, ні жодних інших заходів у лісі.

До складу нашого об’єднання, розташованого в Ірпені, входить п’ять лісовпорядних експедицій — Українська, Київська, Комплексна, а також Львівська і Харківська. Дві останні експедиції перебувають на самостійному балансі. Крім того, для забезпечення виробничої діяльності у ВО «Укрдержліспроект» функціонують Центр національної інвентаризації лісів, інформаційно-обчислювальний центр, цех камерального виробництва, група господарського обслуговування, авто-

транспортний цех і спеціалізована партія з авторського нагляду та контролю за якістю лісовпорядних робіт.

 Наші спеціалісти проходять пішки всі ліси, кожен таксатор (це одна із провідних профільних професій нашої галузі) описує склад дерев — скільки дуба, скільки берези тощо. Потім восени ми складемо проекти для лісокористувачів, де і скільки слід провести вирубку, де насадити дерева і які, одне слово, даємо кожному лісгоспу області план подальшого розвитку лісового господарства.

Загальна чисельність працюючих на підприємстві становить 498 осіб, у тому числі 348 зайнято в Ірпені.

Нині ми виконуємо три напрями збору інформації про ліси — національну інвентаризацію лісів, а також традиційне базове та безперервне лісовпорядкування. Використання технологій лісовпорядкування дає змогу оперативно корегувати розрахункові обсяги лісокористування, контролювати виконання лісовідновних та інших лісогосподарських заходів, вчасно вносити зміни до проектів організації і розвитку лісогосподарства, оновлювати таксаційні та картографічні матеріали, автоматизувати ведення і видачу документації обліку лісів. Об’єднання виконує також інші роботи, передбачені законодавством: ґрунтово-топологічне обстеження, впорядкування мисливських угідь, спеціальне впорядкування об’єктів природно-заповідного фонду та ін.

У 2011 році ми виконаємо держоблік лісів України, який не проводився з 1996 року. Розвиток лісовпорядкування великою мірою залежить від кадрового та матеріально-технічного забезпечення підприємства. Нашим спеціалістам-таксаторам доводиться щодня за експедицію проходити лісами десятки кілометрів! А для цього потрібна нормальна зарплата, розв’язання соціальних проблем і насамперед забезпечення спеціалістів житлом. Нині об’єднання забезпечено кадрами на 81 відсоток від потреби. Не вистачає фахівців провідних професій — інженерів-таксаторів, ґрунтознавців та програмістів, зокрема у сфері ГІС-технологій.