Футбол. Матч за Суперкубок України. «Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 1:3. Голи: Гусєв, 5 (п), Фернандіньо, 14, Діакате, 32, Мілевський, 83.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Мхітарян (Тейшейра, 64), Гюбшман, Фернандіньо, Коста, Вілліан, Адріано (Селезньов, 71). Тренер — Мірча Луческу.
«Динамо»: Шовковський, Сильва, Діакате, Юссуф, Попов, Вукоєвич, Єременко, Аруна (Каддурі, 66), Гусєв (Гармаш, 90+5), Ярмоленко (Алієв, 90+3), Мілевський. Тренер — Юрій Сьомін.
Рефері — Юрій Вакс (Сімферополь).
5 липня. Полтава. Стадіон «Ворскла» імені Олексія Бутовського. 24 600 глядачів. 18 градусів.
Розвідка, якщо її можна так назвати, тривала якихось кілька хвилин, бо киянам вдалося забити «швидкий» гол. Ракицький збив у карному майданчику свого товариша по молодіжній збірній Ярмоленка, котрий був уже готовий завдати удар по воротах П’ятова. Пенальті Гусєв реалізував упевнено, пробивши потужно.
Зрозуміло, що такий перебіг подій «гірників» не влаштовував. Адже їх називали перед матчем фаворитами. Тому вони перехопили ініціативу, додали в швидкості. Все це додало їхнім діям гостроти. І донеччани завдали удар у відповідь. Срна подав кутовий, і Фернандіньо ефектно відправив м’яч у ворота. Отже, рівновага у грі і рахунку.
Але динамівці задіяли додаткові ресурси і заволоділи ініціативою. Зрештою, ці потуги дозволили їм знову вийти вперед. Це був дуже видовищний розіграш. Гусєв навісив зі штрафного, і Діакате ударом головою переправив м’яча під дальню стійку.
Варто відзначити дебют нігерійського півоборонця Аруни. Він поводився на полі так, ніби давно вже виступає в динамівському ансамблі. Різкий, технічний, швидкий, вміє добре тримати м’яча і зробити точну передачу на будь-яку відстань. Після зустрічі Юрій Сьомін дуже хвалив новачка. Щодо травми нігерійця, через яку його замінили, то вона не дуже важка.
Після перерви, як і очікувалося, «Шахтар» серйозно заходився відігруватися. Інколи спортивне щастя було на боці «Динамо». Але головне те, що динамівці намагалися якомога надійніше зіграти в обороні, і виходило це досить успішно. А одного разу їм вдалася контратака, яка завершилася третім влученням. Ярмоленко пройшов лівим флангом, зробив передачу по діагоналі на Єременка, а той скинув м’яча на Мілевського, котрий не схибив, пробивши несильно низом. Справу було зроблено, адже до кінця зустрічі залишалося обмаль часу.
Аналізуючи цей напружений і досить видовищний поєдинок, варто зазначити, що футболісти «Динамо» ліпше підготувалися до нього, відповідальніше. І цілком заслужено заволоділи призом. Таким чином біло-сині, можна вважати, взяли реванш за поразку від «Шахтаря» у фіналі Кубка країни, котрий відбувся у травні в Сумах.
Після того як учасникам матчу вручили нагороди і динамівці здійснили традиційне коло пошани з Суперкубком, з журналістами поспілкувалися наставники команд. Першим це зробив Мірча Луческу.
— «Динамо» виграло заслужено, — сказав тренер. — Ранній пенальті, безумовно, вплинув на стратегію обох команд. Після забитого одинадцятиметрового динамівці сіли на своїй половині поля, почали грати на контратаках. Ми створили багато моментів. Однак часом не таланило, не вистачило реалізації. А коли пропустили третій гол, усе закінчилося. Настрой гравців «Динамо» зіграв велику роль. Вони жертвували собою, це було видно. Либонь, хотіли реабілітуватися за поразки в чемпіонаті й Кубку. У свою чергу мої підопічні були занадто розслабленими.
Відзначу, що в нас була відсутня група важливих виконавців — Чигринский, Рац, Едуардо, які сьогодні могли б допомогти. Нам довелося протягом всього поєдинку атакувати, створювати моменти, а це свідчить про те, що ми маємо добрі фізичні кондиції. Що стосується призу, то я вітаю «Динамо». Хоча вже не залишилося більше країн, де б розігрували Суперкубок за умов, що одна команда виграла і чемпіонат, і національний Кубок.
— Чому саме перший гол, як ви кажете, змінив хід гри?
— До забитого гола наш суперник пресингував, а коли забив, то перестав це робити. А ми, коли зрівняли рахунок, не додавили динамівців. Припустилися помилок, і нам забили ще. Хто більше помиляється, той і програє. Повторюю, ми програли заслужено. Нам треба багато працювати над реалізацією. Можливо, така невдача на старті сезону необхідна для струсу.
Юрій Сьомін не приховував задоволення від результату.
— Звичайно, ми дуже раді перемозі, щасливі, що взяли реванш за програний кубковий фінал. Матч був цікавий, напружений, з футболом гарної якості, продемонстрованим з обох боків. Часом ми володіли ініціативою, були моменти, коли «Шахтар» атакував.
— Останнім часом під час зустрічей «Шахтаря» і «Динамо» стаються сутички й навіть бійки. Прокоментуйте цей факт...
— Бійки? Ні, це швидше футбольні емоції, без яких не буде цікавої гри й чемпіонату. Думаю, що сьогодні футболісти обох команд поводилися гідно, незважаючи на велику кількість жовтих карток — дев’ять (сім — у киян, дві — в донеччан, — В. Б.).
— Як вам гра Діакате?
— Діакате повернувся до себе додому. Він добре тренувався в Австрії, він хоче грати в Динамо, хоче жити в Києві, а це дуже важливо...
Насамкінець відзначу чудову організацію поєдинку. Добре і старанно попрацював апарат Прем’єр-ліги. Полтавці виявили гостинність. Але склалося враження, що місцеві вболівальники, котрі були присутні на трибунах, трошки більше симпатизували динамівцям.
Віктор БРАНИЦЬКИЙ.
На знімку: Суперкубок у динамівців.
Полтава—Київ. 
Фото Павла КУБАНОВА 
(спеціально для «Голосу України»).