«Збирайте ягоди в своїх лісах», — заявили жителі невеликого села Замостя Маневицького району своїм сусідам із сіл Нові Червища та Старі Червища Камінь-Каширського району. Більше того, аби не допустити конкурентів на чорничні ділянки, перекрили дорогу і не пропускали їх транспорт.
Як пояснив сільський голова Карасина Віктор Савчук, а в підпорядкування Карасинської сільської ради входить і Замостя, їхні сусіди з Камінь-Каширського району нібито в своїх лісах скосили чорницю як лікарські рослину й непогано заробили на цьому, а тепер шукають, де б назбирати цих цілющих ягід, які дорого оцінюють на ринку і на які є хороший попит. Обурює замостян і та обставина, що заїжджі збирачі використовують на ягідниках гребінки, обчухруючи ними з кущів не лише ягоди, а й листя. Наступного року на таких ділянках на хороший урожай вже годі розраховувати.
Пристрасті настільки розпалилися, що конфлікт довелося залагоджувати не лише сільському голові, а й працівникам міліції. І лише після того, як непрохані гості поїхали на своїх машинах додому, жителі Замостя розблокували дорогу до лісу.
Щоб дещо прояснити ситуацію, варто нагадати, що розпорядженням голови облдержадміністрації Бориса Клімчука затверджено ліміти використання лісових ресурсів на території області на 2011 рік. Зокрема, дозволено зібрати 4873 тонни ягід чорниці (свіжої) і заготовити як лікарсько-технічної сировини 16100 кілограмів її листя (висушеного). Спокуса заробити швидкі гроші затьмарює декому розум. Тож і беруться такі спритники за коси і гребінки, забуваючи про день завтрашній. До речі, робити те й інше категорично заборонено. Збирачам слід пам’ятати: чорниця — рослина делікатна. І подекуди для відновлення її плантацій потрібні десятиліття.