На цьому наголошувалося на засіданні Закарпатського обласного комітету з економічних реформ, під час якого розглянуто стан реформування закладів охорони здоров’я, шляхи підвищення якості медобслуговування і надання швидкої медичної допомоги в селах. Що це питання надто важливе, свідчить коло учасників — усі керівники ОДА і райдержадміністрацій, головні лікарі районів та міст.
На думку головного лікаря Хустської райлікарні Володимира Романа, структура ліжкового фонду не є раціональною. Свідчення цього — співвідношення кількості розгорнутих профільних ліжок до структури захворюваності в окремих районах. Також не завжди кількість хірургічних ліжок пропорційна до кількості проведених оперативних втручань. Розв’язувати проблему варто розпочинати з регіонального експерименту щодо оптимізації роботи районних лікарень.
Велику увагу приділили організації і наданню швидкої медичної допомоги, адже у селах — переважно віддалених і гірських — проживають майже дві третини всіх закарпатців. Служба швидкої медичної допомоги володіє 64 закладами та структурними підрозділами. Кількість виїзних лікарських бригад наприкінці минулого року сягнула майже сотні. Але, зважаючи на географічні особливості краю, забезпечення якісним обслуговуванням каретами швидкої допомоги у районах далеко не однакове. У Великоберезнянському зі станції «невідкладної» до найвіддаленішого села треба долати 54 кілометри. Цей район разом із Хустським, до прикладу, має найнижче забезпечення екстреною медичною допомогою. Водночас набагато кращий цей показник у Перечинському, Міжгірському, Ужгородському районах. Бажав би вищого й рівень технічного оснащення мобільних фельдшерських бригад: від стану санітарних автомобілів — до медикаментів та сучасного обладнання.
За словами голови ОДА Олександра Ледиди, з держбюджету вже виділено 3,1 млн. грн. для оснащення автомобілів швидкої допомоги. Далі має йти закупівля нових машин, адже щодня працювати на викликах можуть тільки справні авто. Нині в обласних закладах охорони здоров’я на медичне забезпечення одного ліжко-місця виділяється 62 гривні щодня. Цей показник є чи не найвищим в Україні. У всіх цих лікарнях безплатні медикаменти. Такого само результату вже найближчим часом прагнуть досягти і у районних лікарнях.
 
Закарпатська область.