Незважаючи на спекотне літо, тихе й досить аморфне політичне життя Дніпропетровщини починає оживати й набувати якихось обрисів. Народні депутати раптом згадали про накази виборців і почали рапортувати про зроблене з екранів телевізорів, з’явилися повідомлення про благодійні акції, конкурси, що проводяться під егідою тієї чи іншої партії. Вірна прикмета того, що не за горами вибори. І якщо час «Ч» можна порівняти зі збиранням урожаю, то нині у самому розпалі політична посівна.

Відокремити насіння від полови

Найбільш підготовленою до цієї посівної, здається, підійшла Партія регіонів. В обласній раді вона представлена 87 мандатами із 140. Як то кажуть, баки повні палива, та й з насінням начебто все гаразд. Молодий, ініціативний голова облдержадміністрації Олександр Вілкул, він і керівник обласної організації ПР, щодня на екранах телевізорів. Воно й не дивно: у Дніпропетровську під контролем влади всі електронні ЗМІ, та й опозиційних газет майже не залишилося. Розповідати начебто є про що: розроблено стратегію економічного розвитку області, ведеться небачене досі будівництво доріг, здійснюються масштабні екологічні проекти. Але й проблем вистачає. Вони не тільки загальнодержавні: галопуючі ціни, підвищення тарифів. А й місцевого розливу. От знову з кінця червня підвищать ціни на проїзд у міському транспорті. Не все гладко у сфері охорони здоров’я — реформа йде туго.

Скандал довелося втрясати голові ОДА особисто. Він виїхав у Крим, дітей розселили по інших таборах, після чого втрутилася прокуратура, і полетіли голови. Були звільнені з посад начальник головного управління освіти й науки Галина Мегега, її заступник Наталя Овчаренко, головний бухгалтер управління Алла Рябуха, начальник контрольно-ревізійного відділу управління Таміла Лебедєва. Але справа не в окремих людях. Зрозуміло, що збої дає система.

А висновок напрошується сам: наче й добре все тримати під контролем і в одних руках. Однак у цьому таїться й головна небезпека — в такій ситуації важко знайти крайніх. От і доводиться відповідати сповна. Як за успіхи, так і за проколи.

Де ти, опозиціє?

Партія «Сильна Україна» увірвалася в політичний простір Дніпропетровщини потужним свіжим потоком. Так, принаймні, здавалося спочатку. Якщо згадати, саме Сергій Тігіпко і його політична сила відібрали дорогоцінні відсотки в Юлії Тимошенко на президентських виборах у Дніпропетровську. Депутати від «Сильної України» є й в обласній раді. Їх 12 чоловік. У тому числі й голова партії, віце-прем’єр-міністр України, міністр соціальної політики України — Сергій Леонідович Тігіпко. Він член постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, сім’ї та молоді. Але якихось особливих ініціатив від нього особисто і від фракції «СУ» досі не спостерігалося. А візити самого Тігіпка в регіон з метою популяризації пенсійної реформи очок його політичній силі, звісно, не додають.

З «Фронтом змін» багато хто теж пов’язув надії на зміни на краще. На жаль, представництво в регіоні цієї політичної сили нагадує, швидше, тимурівський загін. Громадські приймальні, відкриті практично по всій області, збирають дрібні проблеми й обмежуються критикою окремих чиновників і начальників ЖЕКів, але аж ніяк не чинної влади і перших осіб області. Аналітики пояснюють це тим, що Андрій Павелко, лідер обласного представництва «Фронту змін» має в регіоні свої бізнес-інтереси, у тому числі й у земельній сфері, тому сваритися з можновладцями йому не з руки.

Конструктивною опозицією називають себе депутати від партії «Україна майбутнього». Вона прикметна тим, що «розкрутилася» практично з нуля, успішно провела вибори до місцевих рад і сьогодні має представництво на всіх рівнях. В обласній раді її фракція складається лише з 4 осіб, але все це — впливові представники великих бізнес-структур. Депутати міськради від цієї партії за підтримки свого лідера — народного депутата України Святослава Олійника — намагалися розібратися з доцільністю покупки в Німеччині за 18 мільйонів гривень 48 «беушних» трамваїв (вік від 33 до 24 років) чеського виробництва для поповнення парку міського електротранспорту. Вони стверджували, що гроші витрачено марно, оскільки трамваї ще потрібно ремонтувати й адаптувати до наших колій, а Вінниця одержала точно такі самі трамваї безплатно, за соціальним грантом. На жаль, як повідомив мені глава Дніпропетровської обласної організації «УМ» Сергій Жуков, ні прокуратура, ні КРУ криміналу в діях Дніпропетровського виконкому не виявили, але із 48 трамваїв на маршрути сьогодні виходять лише 20, інші досі в ремонті, хоча минуло вже півроку.

— З таким само успіхом можна було б половину витраченої суми покласти в банк і одержувати відсотки, — обурюється Сергій Жуков. Шанси партії на виборах до Верховної Ради він оцінює дуже високо — до 15 відсотків.

Не такі оптимістичні досвідчені гравці політичної арени — комуністи та члени партії «Батьківщина». І якщо перші є сьогодні в регіоні лише блідою тінню влади, то другі зазнають справжнього тиску та інформаційної блокади. Лави «Батьківщини» масово залишають як бізнесмени, так і рядові члени. Єдине, в чому сходяться ці дві політичні сили, — в критиці пенсійної реформи. Але чи вдасться комуністам предметно домовитися про розподіл мандатів з партією влади, а партії Юлії Тимошенко в області — зберегти свої ряди й розгорнути боротьбу по всьому фронту — дуже важке запитання.

Літнє завдання для відстаючих

Є ще дві політичні сили, які можуть сплутати карти, як партії влади, так і іншим гравцям на цьому поприщі. Це регіональне представництво ВО «Свобода» і лідер громадського руху «Громадська сила» Загід Краснов. «Свобода» повільно, але впевнено нарощує свої ряди й авторитет у Дніпропетровській області. Її вплив на сьогодні оцінюється у 2 відсотки, але за умов відсутності реальної опозиції ця цифра може різко зрости. Тим паче що її лідери дедалі частіше звертаються не до національної риторики, а до постановки гострих соціальних проблем. Наприклад, в останній заяві «Свободи» порушуються проблеми охорони здоров’я. Висновки, як завжди, категоричні — відсторонити від посади начальника обласного відомства. Але ніхто навіть таких вочевидь популістських заяв робити не наважується.

Загід Краснов і його команда на минулих виборах до місцевих органів влади були очевидними фаворитами. Він сам практично був за два кроки від крісла міського голови. Але його команду з виборів зняли — знайшлися якісь причини. Сьогодні «Громадська сила» повертається на політичну арену. В розмові зі мною Загід Краснов підтвердив, що братиме участь у виборах і виставить кандидатів по всіх виборчих округах у місті Дніпропетровську. Він не зараховує себе до опозиції, швидше, до впевнених центристів і регіональних патріотів, і збирається обстоювати у Верховній Раді саме інтереси Дніпропетровська. І тут на нього чекає справді жорстка боротьба з партією влади, бо саме голова облдержадміністрації Олександр Вілкул позиціонує себе як міцний господарник і патріот. А двох царів, як відомо, на одній території не буває.

Голосуй — не голосуй...

У Дніпропетровській області 17 виборчих округів. Далеко не у всіх партій є реальне представництво на місцях і, тим паче, можливості предметно контролювати виборчий процес. Щоб одержати правдиві результати, непогано було б домовитися й підстрахувати один одного хоча б опозиції. На жаль, у нинішніх умовах можливий договір тільки лялькової, або ручної опозиції з партією влади. Ось чому аналітики дедалі більше схиляються до того, що вибори, принаймні в Дніпропетровській області, будуть цілком контрольованими і передбачуваними. Особливо, якщо голоси підраховуватимуться в он-лайн режимі. Випасти з-під тотального контролю влади зможуть щонайбільше два-три округи.

 

Дніпропетровська область.