Цього року виповнюється 30 років спеціалізованому Алуштинському санаторію «Ветеран». За цей час заклад оздоровив понад 102000 ветеранів Великої Вітчизняної війни та осіб, прирівняних до них. Санаторій заслужено популярний серед ветеранів війни й вважається одним із найкращих санаторно-курортних закладів на Алуштинському курорті.

Про роботу оздоровниці розмовляємо з директором санаторію — заслуженим лікарем АР Крим Миколою ФЕДОРОВИМ (на знімку).
— Миколо Сергійовичу, розкажіть про санаторій.
— Порівняно з 1983 роком, коли я почав тут працювати, сьогодні це сучасний, який має ліцензію Міністерства охорони здоров’я України на медичну практику й І категорію акредитації, санаторно-курортний заклад. Він по праву вважається одним із найкращих в Алушті. Тут створено всі необхідні умови для лікування ветеранів війни та праці. Основа лікування — кліматотерапія — лікування кліматом Південного берега Криму: повітрям (аеротерапія), сонцем (геліотерапія), морем (таласотерапія). Субтропічний парк санаторію закладено більш як 80 років тому. Він займає близько 4 гектарів, налічує понад 2000 дерев, з яких тільки кипарисів — 900. Лікувальне, насичене киснем і фітонцидами повітря парку справляє виражений лікувальний ефект.
Пляж санаторію також вважається одним із кращих в Алушті, обладнаний усім необхідним. Санаторій укомплектовано сучасним лікувально-діагностичним устаткуванням. Практично всі необхідні методи лікування й діагностики, які використовуються в сучасних оздоровницях такого типу, в санаторії є й застосовуються. Тут гарні умови відпочинку, нормальні умови побуту. Є кінозал на 300 місць, відеозал на 50 місць, у холах стоять телевізори, є бібліотека із читальним залом. Для інвалідів війни I групи телевізори й холодильники обов’язкові й у житлових кімнатах. У планах — забезпечення всіх інвалідів війни такими кімнатами.
У санаторії сформувався дружний колектив співробітників, що вміє працювати з ветеранами війни та праці, людей, які мають почуття гуманізму та боргу перед ними.
— Напевно, є і проблеми в санаторії. Цікаво, як ви їх розв’язуєте?
— У цей важкий час наші проблеми пов’язані переважно з фінансуванням. Санаторію дозволено продаж путівок для поліпшення економічного становища. Тільки за останні два роки ми продали путівок більш як на 4 мільйони гривень. На ці гроші вирішили важливі питання експлуатації санаторію, придбали необхідне обладнання, поліпшили матеріально-технічну та лікувальну базу. Співробітники санаторію вдячні Міністерству соціальної політики України й особисто першому заступникові міністра Василю Надразі, заступникові міністра Лідії Дроздовій та іншим працівникам відомства за допомогу оздоровниці.
— Поділіться планами санаторію на майбутнє?
— Головне завдання колективу — забезпечення оптимальних умов лікування й відпочинку ветеранів війни та праці. За рахунок коштів, отриманих від реалізації путівок, у майбутньому ми плануємо придбати сучасне лікувально-діагностичне обладнання. У нас великі плани щодо оздоровлення ветеранів Великої Вітчизняної війни й осіб, прирівняних до них. Незважаючи на економічні труднощі, ми сподіваємося їх здійснити.
  • Із досьє «Голосу України»
Микола Федоров  — лікар вищої категорії, кандидат медичних наук, працює в санаторії практично з відкриття оздоровниці, вже 28-й рік. Починав як лікар терапевт, потім працював завідувачем терапевтичного відділення, заступником директора з медичної частини. У 1998 році очолив санаторій. Під керівництвом Миколи Федорова оздоровлено понад 91000 ветеранів війни та праці.