Кажуть: кіно в Україні немає. А отже, немає й людей, які пов’язали своє життя із цим видом мистецтва...

— Працюючи за своєю спеціальністю, часто чую, що художників кіно не існує. Але ми є! — стверджує київська художниця Наталя Кульбашна. Вона ініціатор «Домашньої галереї», ідейний натхненник і капітан творчої групи «Pіrates of Skіll», котра об’єднала творчих особистостей, так чи інакше причетних до «продовження роду» унікального творіння братів Люм’єр.
Це своє переконання Наталя з однодумцями вирішила нести в маси, влаштовуючи виставки, перфоманси, арт-акції — поєднуючи творців і споглядачів їхніх робіт у єдиний кіномайданчик: віртуальний і реальний.
Нещодавно в рамках 15-го кінофестивалю молодого кіно «Відкрита ніч» творчі пірати влаштували віртуальну експозицію творів студентів факультету художників кіно, театру й телебачення Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури (НАОМА), які демонстрували на плазмових екранах поряд із фільмами учасників кінофоруму.
— До того ж наша творча група «Pіrates of Skіll» показала на «Відкритій ночі» театралізоване дійство. Текст до якого був написаний за мотивами нарису Ольги Вітер «Фатальне не кіно» і виявився дуже близький до теми кінофестивалю. Заклик нашого перформансу стосувався не тільки художників, а й усім, хто вважає себе причетним до екранного мистецтва: дійте!
За сучасних можливостей і технологій зовсім не обов’язково чекати шалених грошей і великої знімальної команди для створення авторських проектів, потрібно лише одне — бажання творити, — каже співрозмовниця.
У продовження презентації, що відбулася в рамках кінофестивалю, днями в «Домашній галереї» відкрилася виставка «Дубль 15-А». На ній представлені «наживо» роботи студентів кафедри сценографії й екранного мистецтва НАОМА, а також демонструються дипломні фільми режисерів анімації Київського національного університету театру, кіно й телебачення імені І. К. Карпенка-Карого.
За словами Наталі Кульбашної, своїм ідеям і впевненості в собі вона завдячує майстру Роману Адамовичу, у якого вчилася на факультеті художників кіно, театру й телебачення НАОМА. Наталя вважає, що художник має бути сильним і сміливим у творчому світі, і всіляко намагається допомогти стати такими своїм молодим колегам. Для цього, власне, і організовано галерею-майстерню «Домашня галерея». Самі ж студенти, роботи яких там виставляються, вважають це гарною можливістю привселюдно заявити про себе як про перспективних художників кіно ще до одержання диплома.
На знімку: на виставці «Дубль 15-А» в «Домашній галереї».
Фото автора.