Кияни активізувалися довкола порятунку легендарної гори Щекавиця. Її, як писав «Голос України», досить давно «уподобали» забудовники. Численні акції протесту та пікети зупинили екскаватори, але, як з’ясувалося, ненадовго. В останні дні червня, переконують активісти громадської ініціативи «Збережи старий Київ», роботи відновилися. На захист Щекавиці стали столичні чиновники. Вчора забудовникам вручили припис про припинення будівельно-земляних робіт. «Головне управління охорони культурної спадщини вивчило ситуацію на місці руйнування гори Щекавиця, що є археологічним заповідником, зоною охоронюваного ландшафту. В управлінні дійшли висновку, що роботи проводяться незаконно, оскільки археологічних досліджень на цьому місці не проводилось», — каже голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.
Заступився, принаймні словом, за легендарну гору і заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко. Він звернувся до столичної влади з вимогою терміново втрутитися у ситуацію. Щекавиця, за його словами, є символом не тільки столиці, а й усієї національної української культури. «За логікою речей, за ліквідацією гори Щекавиця треба ліквідувати історію про заснування міста Києва... Так дійде до того, що доведеться назву столиці змінювати», — цитує депутата його персональний сайт.
Проте досвідчені захисники старого Києва зізнаються, що це рішення — ще далеко не перемога. Адже, на жаль, наявність припису ще не гарантія, що забудовник не продовжить «працювати».