В Україні налічується близько трьох тисяч санаторно-курортних і оздоровчих установ, розрахованих на 460 тисяч місць. Найбільше здравниць у Криму, Одеській, Донецькій і Херсонській областях. Такі дані на вчорашній прес-конференції озвучив заступник голови Держслужби туризму й курортів Дмитро Заруба. За його словами, українські курорти за лікувальним потенціалом анітрохи не поступаються закордонним, навпаки — вітчизняні методики оздоровлення й реабілітації не мають аналогів у світі.

В 2010 році на українських курортах оздоровилися майже півмільйона іноземців. З кожним роком їхня кількість зростає. Хоча їдуть до нас переважно найближчі сусіди: росіяни, білоруси, молдовани й поляки.

— Україну останнім часом більше асоціювали із пляжним, гірськолижним відпочинком, але чомусь усі забували, що ми є унікальною країною в Європі, у якій зібрані практично всі природні ресурси, я маю на увазі грязелікування, водолікування, — зазначив Дмитро Заруба.

За словами чиновника, саме розвиток санаторно-курортної сфери є перспективним напрямом усього українського туризму. Адже наші методики оздоровлення й реабілітації з часів Союзу не мають аналогів. Та й обходяться в рази дешевше німецького Баден-Бадена чи швейцарського Давоса. Приміром, день у санаторії Миргорода коштує близько трьохсот гривень, Хмільника — ще дешевше.

Тож справа за малим — підтягти інфраструктуру. Адже сервіс в українських оздоровницях відверто «кульгає».

— Торік відпочивала в себе на Полтавщині, путівка коштувала майже три з половиною тисячі гривень, — розповіла «Голосу України» студентка Оксана. — Вважалося, що живу в люксі, хоча там відчувався «совок». Зате потім цілу зиму не хворіла.

До речі, недавно в Україні з’явилися одразу два курорти державного значення. Перший почесний статус одержав Слов’янськ, другий — Хмільник. На черзі Миргород.

— Наявність такого статусу дає можливість державної підтримки цього курорту. Плюс прийняття такого закону дає змогу потенційним інвесторам охочіше йти і працювати на цій території. Крім того, землі, які перебувають на його території, вже ніхто не має права приватизувати й викупити, — пояснила начальник відділу курортів і рекреаційної сфери Держслужби туризму й курортів Валентина Левченко.