Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Народна партія:

— Сьогодні, пройшовши 20-річний шлях утвердження нової держави, мабуть, кожен уже встиг себе запитати: де ми помилилися? Чи оптимальна саме для України економічна модель, яку два десятиліття розбудовували абсолютно всі влади та уряди? Економічні моделі західного світу умовно можна поділити на дві основні групи: перша модель — американського зразка, передбачає велику кількість мільйонерів та мільярдерів, але водночас три з половиною мільйонів людей у цій країні постійно живе на вулиці, а кожен сьомий є офіційно бідним. Друга модель — скандинавська, передбачає домінування заможних людей у країні при дуже незначній кількості як надбагатих, так і хронічно бідних. На практиці Україна вийшла на спотворений американський варіант економіки, посідає перше місце у Східній Європі за кількістю мільярдерів, але водночас переважна більшість населення невдоволені зростаючою прірвою, соціальною нерівністю. Тобто українець або бідний, або дуже багатий, і майже жодних проміжних варіантів. Це ставить питання, чому в нас не приживається економічна модель, що продукує чисельну перевагу просто заможних громадян? Відповідь проста: нав’язуються такі економічні відносини, які не властиві нашому народові.
Ігор АЛЕКСЄЄВ, Комуністична партія:
— У тому вигляді, у якому подається урядом пенсійна реформа для остаточного ухвалення парламентом, ми її не підтримаємо. Основні положення реформи зводяться до підвищення пенсійного віку, збільшення трудового стажу для призначення стажу, перерахунку пенсій для працюючих пенсіонерів, грубо порушують вимоги Конституції, рішення Конституційного Суду. У разі прийняття такої реформи, розмови про Україну, як про правову державу, можна закінчити.
Проведення такої реформи значно погіршить становище переважної більшості громадян. Виникає проблема забезпечення роботою сотень тисяч людей, особливо молоді, яка включається у трудове життя після закінчення навчальних закладів, значно зросте рівень безробіття, особливо серед людей передпенсійного віку. При зовнішній привабливості накопичувального рівня пенсійної реформи, будемо відверті: фактично йдеться про намагання уряду перекласти на самих трудящих формування пенсійного фонду. Крім того, хто може гарантувати, що гроші не будуть знецінені, або їх не розкрадуть спритні ділки?
Володимир КАПЛІЄНКО, депутатська група «Реформи заради майбутнього»:
— Зважаючи на те, що до завершення сесії залишився один пленарний тиждень, закликаємо сконсолідувати зусилля всіх парламентських фракцій для того, щоб на законодавчому рівні дійсно зробити реформаторські кроки, вкрай необхідні для динамічного розвитку нашої держави. У зв’язку з цим пропонуємо відкласти всі питання, розгляд яких цікавий з погляду олігархів та певних фінансово-економічних угрупувань і які не мають нічого спільного з інтересами держави і суспільства. На наш погляд, насамперед на цьому тижні треба попрацювати над таким суспільно значущим питанням, як земельна реформа. Її подальший поступ неможливий без урахування закону про державний земельний кадастр, який готується до розгляду у другому читанні.
Обговорення законопроекту про заходи щодо законодавчого забезпечення пенсійної реформи — болючий, непопулярний, але вкрай потрібний крок задля реформування солідарної пенсійної системи. 
Іван КИРИЛЕНКО, «БЮТ—«Батьківщина»:
— У Печерському суді Києва судять політика, державного діяча, главу попереднього уряду — Юлію Тимошенко. В усіх, хто за цим процесом спостерігає, і не лише в Україні, а й далеко за її межами, одне питання: за що? Спільнота демократичного світу свої відповіді вже надала: в Україні прибирають з політичної арени опозицію. І про це чітко заявили ряд відомих політиків та державних діячів, аргументоване рішення ухвалив Європейський парламент, однозначно висловився уряд США. Ми не маємо права втручатися у хід судового процесу, але обвинувачення проти неї вважаємо безпідставними.
Абсурдність ситуації полягає ще й у тому, що держава втрачає репутацію країни, в якої є цивілізоване та незалежне правосуддя. Якщо людина такого рангу, жінка, відомий політик, за такої потужної міжнародної підтримки не може себе захистити, то що можна говорити про інвесторів, підприємців та простих громадян!
До кінця судового процесу фракція буде в залі судових засідань підтримувати свого лідера, захищати право людей на свободу і демократію.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна—Народна самооборона»:
— Закінчується восьма сесія Верховної Ради. Її підсумок для всіх очевидний — влада завела у глухий кут країну на всіх напрямах. 
Взяти зовнішню політику — влада з пафосом агента торгової фірми розповідала про налагодження чудових відносин із Росією і дешевий газ. Для Росії все справді чудово, а ціна на газ для України залишилася найвищою у Європі. Потрібно було добиватися зміни цінової формули, як це зробили європейці. Але влада показала нездатність обстоювати наші національні інтереси. З кожним місяцем Україна та її громадяни платять за газ дедалі більше. А створення спільного підприємства на двох для контролю нашої газотранспортної системи означатиме кінець економічного суверенітету України. На європейському напрямку також повний ступор. Уже до кінця поточного року керівники держави гучно обіцяли українцям безвізовий режим, потім до Євро-2012. Але європейці спустили нашу владу з безвізових небес на грішну землю: не буде скасування віз до футбольного чемпіонату. І взагалі невідомо, коли буде. Так само відкладено на невизначене майбутнє зони вільної торгівлі з ЄС та угода про політичну асоціацію.
Олександр ЄФРЕМОВ, Партія регіонів:
— Партія регіонів добре усвідомлює, що ті результати, які одержала країна у вигляді додаткових 14 мільярдів до бюджету 2011 року, — це поки що перші позитивні відповіді на розпочаті реформи в економіці, які також підтвердили, що головною метою реформ для Президента і всієї вертикалі влади було й залишається підвищення рівня життя людей. Відновлення економіки дозволило вперше з 2008 року підвищити зарплати бюджетникам на 12,6%. А це означає, що в середньому на 340 гривень більше отримає вчитель, на 300 гривень лікар. Крім того, педагогам і медикам виплачуватимуться надбавки до окладів. Домігшись економічного зростання, влада зобов’язана домогтися, щоб кожен українець відчув цей успіх через підвищення своїх персональних доходів. Саме це буде невідкладно виконуватися й надалі. Але, на жаль, робота з реформування не проходила без помилок, головна з яких — ми ще не дійшли суттю реформ до кожної окремої людини.
* * *
«Скасування техогляду допоможе полегшити життя українських автолюбителів», — таке переконання висловив під час брифінгу народний депутат, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов.
«Ми сподіваємося, що в результаті прийняття цього закону полегшиться доля багатьох водіїв, які сьогодні проходять тривалу процедуру техогляду», — наголосив політик.
Також Олександр Єфремов додав, що депутатський корпус працюватиме стільки, скільки треба буде на цьому тижні, щоб розглянути всі законопроекти, які стоять на порядку денному. Він не виключив, що пенсійну реформу прийматимуть у ніч з 7 на 8 липня. Принаймні розглядати її почнуть, швидше за все, в четвер у другій половині дня.
Вл. інф.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.