Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся із Президентом Республіки Кіпр Димитрісом Хрістофіасом.

Керівник парламенту зазначив, що ми надаємо важливого значення розвитку дружніх та конструктивних відносин із Республікою Кіпр. Він висловив сподівання, що традиції співробітництва, які існують між обома країнами, й надалі зміцнюватимуться і розвиватимуться у всіх сферах двосторонніх відносин.

Водночас В. Литвин висловив переконання, що візит Д. Хрістофіаса надасть нової якості цьому розвиткові. Встановлення контактів із новообраним парламентом покращить динаміку стосунків між обома країнами, зауважив Голова Верховної Ради, наголосивши на важливості саме міжпарламентських взаємин.

Також Д. Хрістофіас повідомив про відкриття посольства Кіпру в Україні. На його думку, це «значний крок у розвитку і покращенні стосунків». У ході візиту підписано п’ять спільних угод. Ще дві — проходять процес узгодження. Кіпр підтримує європейські устремління України та прагне розвивати взаємини у сфері економіки, культури та туризму, підкреслив Президент цієї країни. Відтак він запропонував проводити спільні дні культури та запросив Голову Верховної Ради відвідати Республіку Кіпр з офіційним візитом.

В. Литвин висловив вдячність Д. Хрістофіасу за запрошення та за «усвідомлення значення міжпарламентської співпраці». Він також зазначив, що подальшому розвитку співробітництва в економічній сфері має сприяти започаткування діяльності українсько-кіпрської міжурядової комісії з питань економічного, наукового, технічного, гуманітарного та культурного співробітництва. «Це дозволить вийти на нові горизонти нашої співпраці», — сказав він.

На переконання керівника українського парламенту, необхідно розширити договірно-правову базу торговельно-економічних відносин, насамперед, укладенням міжурядової Конвенції про уникнення подвійного оподаткування, а також активізувати відносини між містами-побратимами. Він висловив задоволення рівнем співпраці в гуманітарній сфері та підтримав ідею провести Тиждень культури з нагоди 20-річчя встановлення дипломатичних відносин із Республікою Кіпр.

В. Литвин високо оцінив позицію Кіпру стосовно підтримки України в Європейському Союзі. Водночас він висловив переконання, що в 2013 році «ми використовуватимемо головування

ОБСЄ не для просування власних інтересів, а для того, щоб впливати на питання, які поглиблять безпеку та забезпечать прогнозований розвиток наших країн». Голова Верховної Ради запевнив свого співрозмовника в готовності нашої країни підтримувати Кіпр у врегулюванні будь-яких питань, у тому числі й на міжнародному рівні.

Прес-служба Верховної Ради.