У Верховному Суді України відбулася міжнародна конференція «Проблеми застосування практики Європейського суду з прав людини у правовій системі України», в якій взяли участь Голова Верховної Ради Володимир Литвин (виступ публікується), Голова Європейського суду з прав людини Жан-Поль Коста, голова Верховного Суду України Василь Онопенко, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова, Голова Конституційного Суду Анатолій Головін.

Омбудсман Н. Карпачова, зокрема, звернула увагу на системні проблеми, які негативно впливають на права людини, верховенство права і породжують звернення українців до Європейського суду. Вона також зазначила, що Україна є лідером серед країн Європи за кількістю арештів — щороку за рішеннями судів заарештовують понад 60 тисяч осіб. На її думку, така ганебна практика триватиме доти, доки не буде ухвалено новий Кримінально-процесуальний кодекс, що визначатиме граничний термін тримання під вартою і поняття «домашнього арешту».

Жан-Поль Коста, у свою чергу, повідомив, що за заявами українських громадян Європейський суд щороку ухвалює в середньому 60 рішень, в яких встановлюються порушення прав людини, що становить вісім відсотків від їх загальної кількості.

В. Онопенко назвав цей факт серйозним сигналом для органів державної влади, який свідчить, що механізм захисту прав людини в Україні потребує істотного вдосконалення. Разом з тим аналіз судової практики показує, що багато представників вітчизняного суддівського корпусу недостатньо готові до практичного впровадження підходів і позицій Європейського суду в український правовий простір.