Під час 37-го пленарного засідання Генеральної асамблеї Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва
(ПАЧЕС), яке відбулося в Києві, Голова Верховної Ради України, Президент ПАЧЕС Володимир Литвин передав головування від України до Албанії — Голові Парламенту Республіки Албанія Жозефіні Топаллі. В. Литвин подякував національним делегаціям за конструктивний, відвертий і принциповий діалог під час роботи Асамблеї, обговорення актуальних питань розвитку Чорноморського регіону та держав-учасниць ОЧЕС.
Голова Парламенту Республіки Албанія Жозефіна Топаллі запевнила, що Албанія під час головування у ПАЧЕС «буде віддана роботі організації», працюватиме над посиленням стабільності розвитку Чорноморського регіону та безпеки в ньому, підвищенням ролі та ефективності роботи ОЧЕС і її Парламентської асамблеї і висловилася за необхідність подальшого проведення структурних реформ у рамках Асамблеї з метою наближення до структур ПАРЄ. Однак під час виступу представника Албанії не обійшлося без скандалу: Ж. Топаллі звернула увагу на проблему Косова і закликала членів ПАЧЕС приєднатися до числа держав, котрі визнали його незалежність. Це викликало невдоволення з боку сербської делегації. Представник сербської делегації відзначив, що Косово не є членом ООН. Однак загальна дискусія під час Асамблеї була конструктивною.
Учасники ПАЧЕС затвердили доповіді та ухвалили рекомендації: щодо додержання міжнародних санітарних стандартів Всесвітньої організації охорони здоров’я у державах-членах ОЧЕС, «Про використання генетично модифікованих організмів (ГМО) в країнах ЧЕС: економічні і екологічні аспекти», «Роль парламентів у законодавчому забезпеченні прискорення науково-технічного прогресу».
ПАЧЕС, зокрема, заявила, що парламентаріям необхідно активізувати свою діяльність у національних парламентах і міжнародних парламентських структурах через співробітництво з іншими парламентськими асамблеями і організаціями для визначення головних проблем науки і техніки та перспектив протистояння викликам нового тисячоліття. І рекомендувала парламентам і урядам держав-членів ЧЕС: забезпечити перегляд і оновлення існуючих законодавчих рамок і ввести в дію необхідні закони, які відповідають міжнародним стандартам у галузі науки і техніки тощо.
Під час роботи Асамблеї було вирішено й низку організаційних питань. Генеральним секретарем ПАЧЕС обрано представника України — керівника управління забезпечення міжпарламентських зв’язків апарату Верховної Ради Кирила Третяка (на знімку).
Під час засідання ПАЧЕС також обрано чотирьох заступників Президента ПАЧЕС та керівний склад Міжнародного секретаріату Асамблеї.
Наступну сесію Генеральної асамблеї планується провести 22—23 листопада 2011 року у м. Тірана (Албанія).
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.