Футбол. Сьогодні на стадіоні «Ворскла» імені Олексія Бутовського в Полтаві відбудеться матч за Суперкубок України. Зустрічаються «задушевні» друзі — «Шахтар» (Донецьк) і «Динамо» (Київ). Суперечки між ними на будь якому рівні — завжди інтрига, величезний інтерес і не менший ажіотаж. Їх називають національними дербі.

Кияни чотири рази володіли престижним призом, донеччани — тричі. Зрозуміло, що були матчі за Суперкубок і між ними. 2004 рік. Одеса. «Динамо» — «Шахтар». 1:1 (пенальті — 6:5). 2005 рік. Одеса. «Шахтар» — «Динамо». 1:1 (4:3). 2006 рік. Одеса. «Динамо» — «Шахтар». 2:0. 2007 рік. Одеса. «Динамо» — «Шахтар». 2:2 (4:2). 2008 рік. Полтава. «Шахтар» — «Динамо». 1:1 (5:3).
Поки рахунок 3:2 на користь динамівців. Але сьогодні вже «гірників» називають фаворитами. До речі, до Полтави прибудуть 10 200 уболівальників з Донецька. Киян буде лише тисяча.
Обидві команди готувалися до нового сезону в Австрії. Нагадаємо, що там «гірники» встигли виграти міжнародний турнір «Кубок Землі Зальцбург». Наші вболівальники мали можливість спостерігати за тими матчами. А фахівці дали досить високу оцінку грі «Шахтаря», особливо відзначивши добрі фізичні кондиції виконавців, високі швидкості, злагоджені командні дії. Отже, підопічні Мірчі Луческу підійшли до матчу за Суперкубок у хорошій формі.
Минулої суботи Мірча Луческу представив журналістам новачків колективу і вручив їм футболки «Шахтаря». Воротар Олександр Рибка виступатиме в светрі з номером 25, у бразильця Дентіньо 31 номер, за Євгеном Селезньовим закріплено номер 17. Четвертого новобранця, Алана Патріка, представлять пізніше. Він відбув до збірної Бразилії U-20, у складі якої візьме участь у чемпіонаті світу.
Потім відбулося відкрите тренування «Шахтаря». Його гравці пообіцяли, що докладуть усіх зусиль, щоб Суперкубок прибув до Донецька.
Кияни на зборі обмежилися лише контрольними поєдинками. Останній матч на австрійській землі вони провели минулої п’ятниці. Їхнім суперником була дев’ята команда чемпіонату Румунії—2010/2011. Матч видався бойовим і корисним для киян. Динамівці весь час наздоганяли незговірливого суперника і, зрештою, вирвали перемогу.
«Динамо» (Київ) — «Астра» (Плоешті). 3:2. Голи: Ярмоленко, 14, Алієв, 57, Гармаш, 87 — Фатая, 5, Міраду, 34. «Динамо»: Шовковський, Гусєв, Хачериді, Діакате (Юссуф, 46), Кадуррі (Калитвинцев, 63), Вукоєвич (Корреа, 46), Єременко (Алієв, 46), Аруна (Рибалка, 78), Нінкович (Кравець, 72), Ярмоленко (Гармаш, 46), Кравець (Мілевський, 46). Були дозволені зворотні заміни.
А позавчора на столичному стадіоні імені Валерія Лобановського президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс презентував нову клубну емблему разом із тренером Юрієм Сьоміним, капітаном команди Олександром Шовковським та одним зі співавторів оновленого варіанта логотипа дизайнером Марією Прийдан.
На сьогоднішній матч проти «Шахтаря» динамівці вийдуть у формі з новою емблемою. Можливо, вона принесе нові дзвінкі перемоги біло-синім. Хоча не все так просто, бо велика кількість прихильників команди була проти такого кроку. Але, звичайно, не в символах щастя. Суть насамперед у грі.
І на завершення інформація про суддів. Рефері матчу за Суперкубок України — Юрій Вакс із Сімферополя. Йому допомагатимуть Володимир Володін (Херсон) та Сергій Беккер (Харків). Функції резервного рефері виконуватиме Віктор Швецов (Одеса). Інспектором ФФУ призначено Ігоря Хібліна (Хмельницький).