Учора в Україні з офіційним візитом перебував президент Кіпру Дімітріс Хрістофіас. Програмою візиту була передбачена зустріч із Головою Верховної Ради Володимиром Литвином для обговорення відносин між двома державами. Раніше пан Хрістофіас провів переговори з Президентом Віктором Януковичем. У присутності глав двох держав було підписано угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Кіпр про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом, угоди про економічне, наукове, технічне та промислове співробітництво, про міжнародні автомобільні перевезення, про співпрацю у сфері оборони, а також Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами закордонних справ України та Кіпру про співробітництво у питаннях, пов’язаних з Європейським Союзом.
На думку Віктора Януковича, перший візит Президента Кіпру є знаковою подією, яка засвідчила перехід двосторонніх відносин України та Кіпру на вищий рівень політичного діалогу. Про це він заявив на спільній прес-конференції з Президентом Кіпру Дімітрісом Хрістофіасом. Глава української держави оцінив переговори як «дуже змістовні, активні та насичені». «Ми починаємо нову сторінку активних взаємин між нашими державами, приділили багато уваги стану і перспективам наших політичних відносин, інтеграції України в Євросоюз, а також, безумовно, ключовим питанням наших двосторонніх взаємин — насамперед у торговельно-економічній та інвестиційній сферах», — заявив Віктор Янукович.
Зі свого боку Дімітріс Хрістофіас заявив, що Кіпр сподівається на підписання до кінця 2011 року угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Він зазначив, що Кіпр підтримує Україну в цьому питанні. Президент Кіпру додав: «Найближчим часом я матиму змогу спілкуватися з паном Баррозу (президентом Єврокомісії. — Ред.) і обов’язково порушу це питання», передає Укрінформ.
Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).